Atunci când alăptează, mamele pot alege mai multe poziţii confortabile, dar acestea au libertatea de a le încerca pe toate, pentru ca apoi s-o aleagă pe cea potrivită pentru fiecare femeie în parte şi bebeluşul său.
Poziţia „în şezut” este cea mai folosită. Mama se poate aşeza pe un fotoliu confortabil, iar corpul bebeluşului trebuie să fie perpendicular pe al mamei. Este foarte important ca mama să stea confortabil şi cu spatele drept, pentru că bebeluşul poate să sugă chiar şi 20 de minute.
„Mama poate adopta şi poziţia «întinsă pe o parte». Aceasta se aşează pe pat, iar copilul este pus lângă sân, faţă în faţă cu mama. E una dintre cele mai uşoare poziţii, indicată femeilor care au născut prin cezariană, dar şi mămicilor obosite. Şi poziţia «poşetuţă» sau «minge de rugby» este potrivită pentru femeile care au născut prin cezariană, dar şi pentru femeile cu sânii mari sau pentru cele care au gemeni. Copilul este ţinut între braţ şi corp, ca o poşetă. După ce bebeluşul creşte în lungime, mamele nu mai pot alăpta din această pozitie, aşadar copilul poate fi culcat pe o pernă, pe pat, iar mama aplecată deasupra lui”, explică Liliana Tudose, specialist în alăptare, educator prenatal.
Poziţia „sub braţ” este recomandată de specialişti în cazul naşterii prin operaţie cezariană, canal galactofer blocat, mamelon scurt şi în naştere prematură. E o poziţie de alăptat care poate fi folosită stând în pat sau într-un fotoliu.