În această dimineaţă, reţelele de socializare au fost ticsite cu poze care au surprins efectele prafului saharian care a fost adus şi în ţara noastră. Dar oare plămânii noştri ce spun? Cum ne afectează poluarea de acest gen?
Praful saharian afectează persoanele care suferă de boli respiratorii cronice precum astmul, BPOC, bronşiectazii", a declarat miercuri pentru
AGERPRESmanagerul Institutului "Marius Nasta", Beatrice Mahler.
"Praful saharian are risc de acutizare la persoanele care suferă de boli respiratorii cronice: astm, BPOC, bronşiectazii, pentru că poate induce crize de acutizare acestor afecţiuni. Riscul de a ajunge într-o cameră de gardă pentru tratamentul suplimentar creşte cu 30% pentru aceşti pacienţi în următoarele cinci zile de la expunere. Pentru cei care sunt acasă şi ştiu că sunt bolnavi, este recomandat să utilizeze suplimentar medicaţia pe care o au deja prescrisă de medicul pneumolog pentru situaţii particulare, cum este şi aceasta", a afirmat medicul.
Potrivit managerului, la persoanele sănătoase organismul are capacitatea de a elimina surplusul de particule în cazul în care expunerea este de scurtă durată. Medicul a mai spus că nu este recomandat să se facă sport în aer liber în astfel de momente cu praf saharian.
"Ce nu este recomandat în astfel de momente este să facem sport în aer liber, să creştem ventilaţia pulmonară, pentru că în acel moment organismul va avea ca prioritate să oxigeneze corpul şi nu să protejeze corpul. Este de preferat să evităm efortul în aer liber în momentul în care există atenţionări de acest tip. Altfel, persoanele sănătoase nu au măsuri speciale pe care ar trebui să le urmeze", a explicat medicul.