Probabil ați auzit de o mulțime de ori de probiotice până acum, fie de la medici, fie din reclame sau de pe blog-urile care promovează stilul de viață sănătos. Dar ați auzit vreodată de prebiotice?
La fel ca probioticele,prebioticelereprezintă un aliat important al sănătății digestive.
Mucoasa (căptușeala) intestinului este acoperită de organisme microscopice și bacterii care creează un micro-ecosistem numit microbiom. Aceste bacterii ajută la digerarea alimentelor și la absorbția nutrienților. Acestea ajută la menținerea sănătății fizice generale și chiar reduc riscul de boli de inimă și rinichi. Un microbiom dezechilibrat sau nesănătos poate crește riscul de apariție a bolii Crohn, colitei ulcerative sau a sindromului de intestin iritabil. Acest echilibru poate fi păstrat atât cu ajutorul probioticelor, cât și cu cel al prebioticelor.
Ce sunt prebioticele?
Prebioticele reprezintă un tip de fibre vegetale specializate care hrănesc microbii din intestin și stimulează creșterea nivelului de bacterii sănătoase. Se găsesc în fructe și legume care conțin carbohidrați complecși, cum ar fi fibrele și amidonul. Acești carbohidrați nu pot fi digerați de organism, așa că ocolesc sistemul digestiv și ajung în colon, unde microorganismele intestinale metabolizează și fermentează prebioticele. Atunci când prebioticele sunt descompuse, se creează diferiți acizi grași cu lanț scurt. Acești acizi grași cu lanț scurt îmbunătățesc metabolismul și starea generală de sănătate. Mai exact, aceștia ajută la furnizarea de energie către celulele colonului, produc mucusul necesar și contribuie la reducerea inflamației și la stimularea imunității. Pe scurt, gândiți-vă la prebiotice ca la un“îngrășământ” care ajută bacteriile bune să se dezvolte.
Potrivit specialiștilor, pentru ca un compus să fie clasificat drept prebiotic, acesta trebuie:
Există multe tipuri diferite de prebiotice, cum ar fi:
Care este diferența dintre prebiotice și probiotice?
Atât prebioticele, cât și probioticele susțin bacteriile și organismele sănătoase din intestin pentru a sprijini procesul de digestie, dar contribuie în moduri diferite. Probioticele sunt organisme vii - de obicei sub formă de tulpini de bacterii și drojdii - care se găsesc în anumite alimente și care, de fapt, măresc nivelul de microbi care trăiesc deja în intestin. Prebioticele nu sunt organisme vii, ci componente alimentare naturale. Prebioticele servesc drept sursă de hrană pentru ca probioticele să crească și să se dezvolte. Așadar, probioticele au nevoie de prebiotice pentru a funcționa eficient pentru a îmbunătăți și menține sănătatea intestinală.
Ce beneficii au prebioticele?
Beneficiile prebioticelor sunt ample și nu influențează doar digestia. Un intestin sănătos (sau nesănătos) are impact asupra mai multor sisteme ale corpului și asupra sănătății generale. Cercetările au arătat că prebioticele pot:
Ce alimente conțin prebiotice?
Prebioticele sunt tipuri de fibre care se găsesc în mod natural în legume, fructe și leguminoase. Printre sursele excelente de prebiotice se numără:
Cum trebuie administrate produsele care contin bacterii benefice?
Pulberile care contin bacterii benefice pot fi amestecate cu băuturi precum apa sau smoothie-urile. De asemenea, pot fi adăugate în alimente precum iaurtul. Rețineți că unele au instrucțiuni speciale de utilizare.
Citiți intotdeauna instrucțiunile și utilizați produsele conform recomandărilor, pentru a evita potențialele efecte secundare.
De asemenea, este recomandat să începeți cu o doză mai mică și să creșteți treptat cantitatea în timp, pentru a minimiza efectele secundare digestive, dar cel mai bine este sa consultati specialistul.