Un studiu efectuat la scară largă asupra genelor legate de dietă a dezvăluit faptul că preferințele culinare ale oamenilor sunt scrise în gene. Cercetătorii de la Universitatea din Colorado au ajuns la concluzia că aproape 500 de gene influențează direct alimentele pe care le consumăm.
Descoperirile specialiștilor reprezintă un pas important spre utilizarea geneticii unei persoane pentru a dezvolta strategii nutriţionale personalizate care contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii sau la prevenirea bolilor.
„Unele gene pe care le-am identificat sunt legate de căile senzoriale – inclusiv cele pentru gust, miros şi textură – şi pot chiar creşte sentimentul de mulţumire din creier. Deoarece unele dintre aceste gene pot avea căi clare pentru a influenţa preferinţele alimentare, ele ar putea fi utilizate pentru a crea profiluri genetice senzoriale pentru a ajusta recomandările dietetice personalizate”, explică liderul echipei de cercetare, Joanne Cole.
Pentru efectuarea studiului, cercetătorii au folosit biobanca din Marea Britanie, care conţine date despre 500.000 de persoane. Prin analiză, au fost evidenţiate aproximativ 300 de gene direct asociate cu consumul de alimente specifice şi aproape 200 de gene legate de tiparele alimentare care grupează diverse alimente. Un exemplu relevant îl reprezintă consumul general de peşte sau consumul de fructe. Preferința de a consuma un anume aliment poate fi moștenită genetic. Este în ADN. „Studiul a arătat că stilurile alimentare tind să aibă mai multe efecte genetice indirecte, ceea ce înseamnă că se corelează cu mulţi alţi factori”, mai transmite specialista.