La ora actuală, statisticile privind bolile cronice de rinichi sunt destul de îngrijorătoare. Medicii afirmă că o persoană din zece suferă de probleme ale rinichilor, ceea ce ar trebui să determine populația să aibă o și mai mare grijă de acest organ. Dr. Doina Călin susține că, dacă rinichii funcționează corect, deșeurile sunt constant eliminate din organism. Pe de altă parte, în momentul în care nu funcționează corespunzător, deșeurile sunt acumulate în sânge.
„Acesta este motivul pentru care este necesar să luaţi toate măsurile care se impun pentru prevenirea diabetului și a afecțiunilor cardiovasculare, aceste aspecte fiind importante pentru menținerea rinichilor sănătoși. De asemenea, puteți aplica o serie de sfaturi extrem de simple, însă foarte utile, care să vă ajute să prelungiţi activitatea funcțiilor renale cât mai mult timp și în condiții cât mai bune. De exemplu, trebuie să beţi apă constant, în jur de doi litri de-a lungul întregii zile. Proprietatea apei este de a dilua urina, prevenind concentrația de toxine, minerale și săruri, care se pot transforma în pietre sau pot facilita apariția infecțiilor. Totodată, evitaţi mâncarea sărată, deoarece excesul de sare favorizează instalarea hipertensiunii, un factor de risc important pentru bolile renale”, a explicat medicul.
În plus, faceți exerciții fizice și mâncați sănătos pentru a preveni obezitatea, deoarece aceasta este adesea asociată cu diabetul și implicit cu bolile renale. Un alt sfat: renunţaţi la țigări, întrucât tutunul accelerează evoluția bolilor renale. Nu în ultimul rând, verificaţi-vă regulat tensiunea arterială, deoarece o tensiune foarte ridicată poate indica o problemă renală sau poate duce ulterior la apariția uneia.