04 Iunie 2012
4180 accesări
0 comentarii
Am ajuns la vârsta de 48 de ani cu o siluetă frumoasă, cu toate că mă ridicam sătulă de la masă, n-am depăşit numărul de kilograme adecvate anilor mei. De vreo trei luni, tot timpul am senzaţia de foame, deşi mănânc la fel ca şi înainte, nici mai mult, nici mai puţin. Am fost la doctorul de familie care m-a consultat, mi-a spus că nu am nimic, dar că e posibil să intru la premenopauză, ar cam fi momentul. Mi-e frică dsă nu mă îngraş peste măsură şi rog medicul de gardă să mă ajute cu câteva sfaturi. Vă mulţumesc mult de tot” (Violeta Ion). Motivele dumneavoastră de îngrijorare sunt justificate, din punctul de vedere al dr. Iuliana Botezatu, medic specialist Phoenix Eastern Medical Center, premenopauza fiind o perioadă destul de dificilă din viaţa unei femei. Totul, din cauză că produce o serie de schimbări hormonale în organism, care le influenţează fiziologic pe femei, mai ales că ficatul nu mai reuşeşte să facă faţă toxinelor acumulate. De regulă, nu doar la menopauză, ci începând chiar cu premenopauza, femeile duc lipsă de substan-ţele care hrănesc ficatul, motiv pentru care acesta trebuie ajutat să funcţioneze normal. De aceea, se recomandă o alimentaţie care să nu depăşească 1.200 de calorii pe zi, bogată în salate de crudităţi, fructe şi, mai ales, disociată pe grupe principale de alimente. Adică, proteinele să nu se combine cu maxicarbohidraţii, deci ar fi recomandat să nu se consumă carne, lapte, ouă, brânză, cartofi, paste, fasole boabe, orez cu pâine. Ideal ar fi ca fiecare grupă de alimente să fie însoţită de salate generoase de crudităţi. Se indică peştele şi produsele marine drept sursă de grăsimi bune care permit regenerarea ficatului. De asemenea, ceaiul de salvie sau de urzică ajută la amânarea bufeurilor, iar apa caldă cu lămâie stoarsă este un bun antioxidant, la fel de bun ca şi ceaiul verde.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Florica ZDRU