17 August 2020
1358 accesări
0 comentarii

Mai multe intervenții chirurgicale laparoscopice, minim invazive, în care a fost utilizată o tehnică de ultimă generație, au avut loc la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța. Pacienților le-a fost injectată o substanță specială, denumită „verde de indocianină”, care îi ajută pe chirurgi să vizualizeze mult mai bine detaliile, în timpul operațiilor.

O echipă complexă de medici, coordonată de dr. Răzvan Popescu, medic primar chirurg, a efectuat mai multe intervenții chirurgicale laparoscopice, minim invazive, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. În cadrul intervențiilor, a fost utilizată o tehnologie de ultimă generație, pusă la dispoziție de o firmă de renume din domeniul medical. Concret, a fost folosit un sistem de imagine ultraperformantă LED 4K Rubina, ce a permis realizarea chirurgiei laparoscopice asociind imagini de fluorescență în infraroșu, prin injectarea unei substanțe speciale numită „verde de indocianină”.

Potrivit specialiștilor, chirurgia realizată în spectrul infraroșu oferă chirurgilor o imagine augmentată, în timp real, capabilă să evidențieze detalii de o mare valoare. De exemplu, permite vizualizarea vascularizației și micro-perfuziei tisulare, folosită în chirurgia tubului digestiv, pentru a evalua gradul de perfuzie și calitatea anastomozelor, ajutând astfel la prevenirea complicațiilor ulterioare.

O complicație de temut, în cazul chirurgiei colo-rectale, sunt fistulele postoperatorii, iar cu ajutorul acestei intervenții, riscul apariției este redus considerabil. De asemenea, noua tehnologie poate fi utilizată în operațiile de ficat și bilă, căci ajută la evidențierea căilor biliare, la identificarea ganglionului santinelă, în intervențiile pentru cancerul digestiv, sau a ureterelor și a vaselor pelvine, în cazurile de cancer ginecologic.

Pacienții s-au refăcut mai repede și au fost externați în câteva zile

Două dintre cazurile operate în Secția de Chirurgie I a Spitalului Județean Constanța au fost de cancer colo-rectal. În ambele cazuri, evoluția postoperatorie a fost favorabilă, iar pacienții au fost externați în mai puțin de o săptămână de la intervenția chirurgicală.

De asemenea, folosind aceeași tehnică, a mai fost operată o pacientă cu istoric oncologic, diagnosticată cu o formațiune tumorală pelvină de mici dimensiuni. La operație a participat și dr. Felix Voinea, șeful Secției Urologie.

Prin injectarea soluției de verde de indocianină, a fost posibilă vizualizarea cu ușurință a ureterului și a vaselor pelvine și excizia formațiunii. Pacienta s-a recuperat repede, fiind externată după trei zile.

„Intervențiile de acest gen durează în medie cinci ore și presupun o colaborare strânsă și o comunicare permanentă între echipele anestezico-chirurgicale, atât în timpul intervenției, cât și după finalizarea acesteia. Sunt intervenții care se realizează doar în câteva centre de referință din țară, impunând o dotare adecvată și echipe chirurgicale antrenate, cu experiență în chirurgia laparoscopică avansată, având beneficii reale pentru pacienți. Calitatea imaginii crește atât siguranța actului medical, cât și performanța acestuia”, a afirmat dr. Răzvan Popescu, coordonatorul echipei medicale.

La rândul său, dr. Cătălin Grasa, managerul celei mai mari unități spitalicești din Constanța, a subliniat: „La noi în spital lucrurile evoluează. În ciuda situației actuale, ne-am luat toate măsurile de precauție, respectăm regulile și facem tot ce ne stă în putință pentru a rezolva nu doar urgențele, ci și cazurile mai deosebite. Felicitări echipei medicale!”.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN