Medicii de la centrul medical Johns Hopkins din Statele Unite anunţă realizarea, în curând, a unui transplant de penis în cazul unui soldat rănit în Afganistan. Această operaţie este o premieră pentru SUA. Alte două intervenţii de acest gen au fost realizate în China, în 2006, caz soldat cu un eşec, şi în Africa de Sud, 2014, cu succes.
Chirurgii de la Johns Hopkins, citaţi de New York Times, au precizat că grefa de penis provine de la un donator decedat. Ei speră că militarul care va primi transplantul îşi va putea relua funcţia urinară, senzaţia şi capacitatea de a avea raporturi sexuale şi de a procrea după câteva luni de la operaţie.
Potrivit New York Times, 1.367 de militari americani, care au luptat în Irak şi Afganistan în perioada 2012-2013, au suferit răni în zonele genitale. Aceste răni mutilante sunt însă subiect-tabu, fiind mai puţin recunoscute decât cele la nivelul braţelor sau picioarelor. Soldaţii suferind de acest tip de handicap rămân adesea stigmatizaţi. Cu toate acestea, consecinţele sunt grave, mai ales că majoritatea soldaţilor răniţi au sub 35 de ani.
Până acum, doar două transplanturi de penis au fost realizate în lume. Primul în China, în 2006, s-a dovedit un eşec. Al doilea a fost realizat în 2014, în Africa de Sud. Operaţia este reuşită, iar în iunie 2015 pacientul care a primit grefa a anunţat că va deveni tată.
Pentru a evalua raportul beneficiu-risc al acestui tip de operaţie, centrul Johns Hopkins a autorizat efectuarea a 60 de transplanturi experimentale de penis. În funcţie de rezultatele obţinute, această operaţie poate deveni o procedură curentă.
Complicaţiile ce pot fi asociate transplantului de penis sunt asemănătoare cu orice alt tip de transplant: hemoragii, infecţii sau risc de respingere a grefei, scrie adevarul.ro