De multe ori, atunci când li se apropie sorocul, viitoarele mămici se întreabă care ar fi cea mai bună soluţie pentru o naştere rapidă şi fără complicaţii. Tocmai de aceea, dr. Coralia Ştefănescu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie din Constanţa le roagă să apeleze, de fiecare dată, la personal specializat, care ştie exact ce are de făcut în astfel de situaţii şi nu la „doula”, adică aşa-zisele asistente, care ajută anumite femei la naştere. Mai mult decât atât, medicul le avertizează pe tinerele care urmează să aducă pe lume un copil că nu este deloc indicat să facă acest lucru la 42 săptămâni, spre exemplu.
„O sarcină prelungită peste 41 săptămâni are un risc mai mare de moarte fetală decât o naştere prematură. Apoi, doula este o persoană fără nici un fel de pregătire medicală oficială, care oferă suport psihologic în sala de travaliu. Deci nu are voie să conducă travalii, să monteze perfuzii sau să facă aprecieri privind gradul dilataţiei sau situaţia fătului. În străinătate există organizaţii profesionale ale doulelor, cursuri de profil şi coduri de bună practică. În România sunt câteva personaje active on-line care oferă sfaturi şi asistenţă la naştere, fără a avea legal acest drept. Ele îndeamnă gravidele să refuze asistenţa medicală, să nască la domiciliu sau în centre medicale agreate de «experte», în apă parfumată, cu muzică şi lumânări şi neapărat, soţul să filmeze momentul magic, să taie cordonul cât mai târziu, să pună la păstrat placenta etc. Şi, desigur, să nu îşi vaccineze copiii, deoarece rujeola nu există”, a declarat specialistul.
Dr. Ştefănescu a precizat şi că naşterea pe cale vaginală după operaţie cezariană este admisă doar în anumite situaţii, fiind asistată de personal experimentat, cu anestezist obligatoriu lângă pacient, cu sala de operaţii pregătită lângă sala de travaliu, pentru că se poate muri.
„Da, poate vi se pare ciudat, dar în mileniul trei se poate muri la naştere, şi aici, şi în Berlin, New York sau Tokyo, în ciuda faptului că asistenţa medicală a fost de calitate şi a respectat protocoalele. Dacă nu respecţi criteriile cu siguranţă cineva va muri. Mama, fătul sau amândoi. Din păcate, şi în Constanţa au fost două cazuri extreme în ultimele şase luni.
Ce ar trebui făcut pentru a se evita cazuri precum cel descris mai sus? În primul rând, Societatea de Obstetrică-Ginecologie, Colegiul Medicilor şi Ministerul Sănătăţii trebuie să aibă o campanie susţinută, prin care să explice viitoarelor mame şi aparţinătorilor (soţi, bunici) importanţa unei asistenţe corecte la naştere şi prin care să combată şamanismul şi pseudo-ştiinţa. Dacă plănuiţi să naşteţi vaginal după cezariană, cereţi insistent medicului curant să aprecieze în trimestrul trei localizarea şi inserţia placentei. Dacă aveţi uter cicatriceal şi sunteţi refuzată de unul sau doi colegi pe motiv de risc crescut, nu mergeţi din doctor în doctor până când găsiţi pe cineva dispus să rişte. Vă puneţi în pericol viaţa şi sănătatea, dar şi pe a bebeluşului dumneavoastră”, a explicat medicul.