Medicii de familie constănţeni reiau, luna aceasta, vaccinarea gratuită împotriva HPV. Ministerul Sănătăţii (MS) a distribuit, deja, primele 20.000 de doze de vaccin, care au fost distribuite direcţiilor de sănătate publică din întreaga ţară.
Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că, la ora actuală, cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este şi un tip de cancer care poate fi prevenit, scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Acest lucru se poate realiza prin intermediul vaccinării, alături de un screening.
„Acordul cadru încheiat de MS cu furnizorul, pentru o perioadă de patru ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2.100.000, în funcţie de cerere şi derularea campaniei de vaccinare. De asemenea, campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare şi conştientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV şi protecţia oferită de vaccin, precum şi de susţinerea medicilor şi farmaciştilor în transmiterea informaţiilor clare şi corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin”, a explicat acesta.
El a precizat că vaccinarea gratuită se va face în cabinetele medicilor de familie la fetele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani pentru care s-a solicitat în anii 2017 şi 2018 vaccinarea, inclusiv pentru cele care au trecut de această vârstă, dacă au solicitat acest lucru. Imunizarea are loc în condiţiile în care, ţara noastră ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin (în jur de 2.000 de decese anual şi locul al doilea, după Bulgaria, la incidenţa bolii (în România se înregistrează peste 4.000 de noi cazuri în fiecare an).
Pentru a nu se ajunge în stadii tardive ale bolii, medicii recomandă efectuarea testului Babeş-Papanicolau, întrucât, depistat într-o fază incipientă, cancerul de col uterin poate fi tratat.
Care sunt efectele adverse cu care vă puteţi confrunta
Potrivit dr. Cristina Gheorghe, virusul HPV (Human Papiloma Virus) este cea mai cunoscută infecţie virală cu transmitere exclusiv sexuală din lume. Ca urmare, aproape fiecare persoană activă din punct de vedere sexual intră, pe parcursul vieţii, în contact cu cel puţin una dintre tulpinile virusului HPV. Partea bună este că, în multe cazuri, virusul este eliminat de sistemul imunitar al organismului, dar, atunci când acest lucru nu se întâmplă, infecţiile cu HPV pot declanşa cancerul de col uterin, cancerul anal, cancerul vaginal, cancerul de penis sau pe cel de gât.
„Mergeţi la medic, pentru că singura modalitate de prevenţie a cancerului de col uterin şi a bolilor asociate infecţiei cu HPV este vaccinul anti-HPV.În general, această vaccinare este recomandată fetelor şi băieţilor cu vârsta de 11-12 ani, dar toţi preadolescenţii au nevoie de vaccinul anti-HPV ca să poată fi protejaţi de infecţiile cu HPV care pot duce la această boală nemiloasă. Totuşi, trebuie să ştiţi că vaccinul, ca oricare altul, are şi efecte adverse. Dintre acestea amintim: durerea, roşeaţa sau umflăturile de pe braţ, la locul înţepăturii, dar şi febra, durerile de cap sau senzaţiile de oboseală. La acestea se adaugă, în unele situaţii, durerilemusculare sau articulare”, afirmă medicul. Mai rar, se poate întâmpla ca persoana care a fost imunizată să aibă accese scurte de leşin. Ca sfat, dacă persoana căreia i se administrează vaccinul stă în poziţia şezut sau întinsă, apoi îşi menţine poziţia timp de aproximativ 15 minute după administrarea vaccinului, scad riscurile de leşin şi respectiv accidentare în urma căderii.