Multe femei se confruntă cu această problemă de sănătate, reprezentată de venectazii (vinişoare dilatate), mai ales cele care stau foarte mult în picioare sau care stau foarte mult la birou. Pe lângă faptul că sunt extrem de inestetice şi multe femei poartă în special pantaloni pentru a le ascunde, venectaziile pot da şi simptome neplăcute, precum durere sau cârcei.
Potrivit dr. Raluca Alice Melihov, medic specialist, chirurgie generală, competenţă în flebologie, venectaziile pot fi tratate prin metode simple, nedureroase, cu rezultate foarte bune. În majoritatea cazurilor, venectaziile au o cauză genetică, dar pot apărea şi la femeile însărcinate, la persoanele obeze ori din cauza unor modificări în organism, de natură hormonală.
Medicul specialist atenţionează că, dacă aveţi în familie persoane cu venectazii sau varice, cel mai bine este să evitaţi factorii care ar putea declanşa dilatarea venelor.
„Vasele sparte de la nivelul membrelor inferioare reprezintă o problemă care apare la peste 50% din femeile adulte. Termenul de venectazii se referă la acele vase de sânge dilatate, cu aspect de pânză de păianjen, ce apar din cauza predispoziţiei genetice, a sarcinii, a statului prelungit în picioare, a obezităţii sau a tulburărilor hormonale”, ne informează dr. Raluca Alice Melihov.
Beneficiile tratamentului
Dacă venectaziile nu sunt tratate, ar putea să apară complicaţii ale bolii varicoase, la persoanele afectate. Tratamentul este util pe mai multe planuri, în sensul că acesta îmbunătăţeşte estetica suprafeţelor afectate şi face ca simptomele fizice să fie ameliorate.
„Întrucât sunt destul de inestetice, este important de ştiut că pacientele pot beneficia de un tratament minim invaziv, denumit scleroterapie, care nu doar îmbunătăţeşte aspectul estetic al piciorului, dar previne complicaţiile bolii varicoase şi ameliorează simptomele, precum durere, edem, senzaţie de picioare grele, crampe nocturne”, precizează medicul specialist.
Ce presupune scleroterapia
Scleroterapia este cel mai indicat tratament în tratarea venectaziilor. Acest tratament face ca venele dilatate să fie estompate, iar pacienţii se recuperează foarte repede. Prin scleroterapie, se injectează o soluţie direct în vena dilatată, o procedură ce se realizează în regim ambulator.
„Pacientele părăsesc clinica imediat, fără a acuza vreun disconfort, iar restricţiile sunt minime. Se va evita expunerea la soare şi efortul fizic intens. În clinica noastră, practicăm scleroterapia cu spumă, care se dovedeşte extrem de eficientă, vasele sparte estompându-se treptat, până la dispariţie, în câteva săptămâni de la procedură. O alternativă la tratamentul prin scleroterapie este reprezentată de ablaţia prin laser, care se adresează şi vaselor sparte de la nivelul feţei sau decolteului. Indicaţia între cele două proceduri se face de către medicul flebolog, în funcţie de aspectul şi diametrul vaselor de sânge vizate”, precizează dr. Melihov.
Scleroterapia cu spumă face ca simptomele neplăcute ale venelor dilatate să dispară, iar pacientul se poate bucura din nou de un aspect estetic. Pentru mai multe informaţii, dar şi programări, puteţi apela numărul de telefon 0727.112.077.