26 Iulie 2023
125 accesări
0 comentarii

Termenul medical pentru mâncărimea pielii este pruritul. Pruritul reprezintă senzația de mâncărime de la nivelul tegumentului care provoacă nevoia și dorința de scărpinare.

Cel mai adesea, pruritul reprezintă un simptom al unei patologii de fond, în special în momentul în care este cronic. Principalul simptom este mâncărimea enervantă a pielii. Pot apărea, însă, și simptome asociate, care orientează diagnosticul bolii de bază. Scărpinatul frecvent duce, totodată, la apariția altor semne și simptome, precum piele uscată și crăpată, leziuni de grataj, durere localizată sau exfolieri semnificative până la hemoragie.

Cauzele pruritului sunt diverse. În unele cazuri, problema pruritului apare din cauza mai multor patologii. Principalele cauze sunt de ordin dermatologic, mâncărimea fiind o consecință a unei afecțiuni care evoluează printr-o inflamație a pielii, și de natură sistemică. Atunci când cauzele sunt sistemice, mâncărimea pielii vine ca o consecință a uneiafecțiuni medicale de fond care afectează organele interne și/sau pielea. Cauzele sistemice includ și modificările majore de generate de hormoni sau în contextul vârstei.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de RIDICHE PETRUŢA