15 Septembrie 2023
218 accesări
0 comentarii

Fractura reprezintă ruptura parțială sau completă a unui os. Oricare dintre oasele corpului poate să fie fracturat, însă în cele mai multe situații leziunile apar la nivelul încheieturilor, al brațelor sau al coatelor. Frecvente în copilărie, din cauza fragilității oaselor, dar și din cauza activității mult mai intense pe care o desfășoară un copil, fracturile sunt în majoritatea cazurilor ușor de recunoscut de către părinte. Cel mai dificil de identificat sunt fracturile apărute la sugari sau la copiii mici, din cauza faptului că aceștia nu sunt capabili să comunice, susțin specialiștii. În ceea ce privește simptomele fracturilor la cei mici, acestea pot fi diferite, în funcție de tipul de fractură și de gravitatea acesteia. Principalul simptom este durerea severă, care se accentuează în timpul mișcărilor de flexie și extensie și care ar putea îngreuna utilizarea membrului vătămat.

Atunci când identifică o fractură la copil, părintele trebuie să solicite asistență medicală. Este necesar un consult în regim de urgență, în situația în care osul fracturat perforează pielea, atunci când simptomele sunt unele severe sau dacă se suspectează/sunt evidențiate răni la nivelul capului, al gâtului sau al spatelui. Semnele și simptomele variază în intensitate în funcție de gradul de afectare al osului, vârsta copilului și de starea generală de sănătate. Cele mai comune simptome ale unei fracturi sunt: durerea cu o localizare precisă și de o intensitate crescută;

modificările de culoare, cauza fiind adesea o învinețire a locului vătămat. De asemenea, locul vătămat poate să se înroșească sau să se umfle.

Înainte de a ajunge la medic, părintele poate să improvizeze o atelă, cu ajutorul căreia să stabilizeze zona afectată, pentru a reduce mișcările.

Taguri articol: sfatul medicului

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU