Lombosciatica este o afecţiune manifestată printr-o durerea lombară acută care iradiază pe unul dintre membrele inferioare. Afecţiunea este extrem de frecventă şi apare la persoane cu vârsta cuprinsă între 20 şi 60 de ani, afectează ambele sexe, cu o frecvenţă mai mare în rândul bărbaţilor.
Boala debutează cu o durere acută în zona lombară, atunci când persoanele afectate depun efort sau la câteva ore de la încetarea efortului. Odată cu înaintarea în vârstă, discul vertebral, situat între două vertebre, se deteriorează. Pe lângă vârsta înaintată, mai sunt şi alţi factori care duc la apariţia lombosciaticii, precum traumatismele, obezitatea, predispoziţia genetică ori tulburări ale poziţiei coloanei vertebrale. Problema de sănătate care distruge echilibrul a milioane de persoane: lombosciatica
„Cauza cea mai întâlnită a lombosciaticii este o suferinţă a discului intervertebral, fie că este vorba despre o simplă tasare sau un disc herniat, în toate cazurile, durerea este generată de agresiunea mecanică asupra rădăcinii nervoase. Durerea iradiază în membrul inferior afectând nervul sciatic şi poate fi însoţită şi de alte simptome, precum amorţeli, furnicături, dar şi de tulburări de mers”, menţionează dr. Magdalena Dumitrescu, specialist recuperare.
Metode optime de diagnostic
La examenul clinic se poate depista contractura musculaturii paravertebrale, diminuarea reflexelor, instalarea unor tulburări de sensibilitate sau chiar pareze la nivelul piciorului afectat, în funcţie de vechimea afecţiunii, dar şi alte aspecte pe baza cărora medicul specialist stabileşte diagnosticul de lombosciatică. Examinarea clinică urmăreşte locul şi tipul leziunii, dar investigaţiile imagistice sunt cele mai potrivite pentru un diagnostic corect şi complet.
„Radiografia de coloană lombosacrată este cea mai folosită investigaţie ima-gistică, în astfel de probleme de sănătate, deoarece poate furniza informaţii valoroase, însă RMN-ul (rezonanţa magnetică nucleară) oferă cele mai multe detalii legate de locul, natura şi dimensiunile leziunii”, adaugă specialistul.
Tratamentul, obligatoriu!
Tratamentul este obligatoriu de la apariţia primelor semne de suferinţă şi constă în repaus la pat într-o poziţie cât mai confortabilă, tratament medicamentos cu antiinflamatoare, decontracturante, analgezice, vitamine de grupul B, fizioterapie aplicată după ce perioada acută trece (căldura are rol calmant - nu se indică în perioada acută, însă recele, în perioada acută, are rol analgezic).
„Terapia de recuperare cuprinde multe aspecte. Putem menţiona electroterapia sub formă de galvanizări sau ionizări, curenţii diadinamici şi interferenţiali cu efect analgezic şi antiinflamator, ultra-sunetele, laserterapie etc. Tratamentul neurochirurgical se aplică în cazul persistenţei simptomatologiei neurologice sau a apariţiei unor probleme motorii, de tipul paraliziilor”, menţionează medicul.
Neglijarea simptomelor poate duce la instalarea unor probleme neurologice greu de recuperat şi cu un impact extrem de negativ asupra calităţii vieţii. Tratamentul lombosciaticii are scopul de a diminua greutatea mecanică a coloanei lombare, contracturile muscu-lare şi de a calma durerea. Pentru a avea o viaţă normală, bolnavul trebuie să respecte regimul de viaţă impus de medicul curant, precum şi tratamentul, fizioterapeutic şi medicamentos. Persoanelor care suferă de lomboscia-tică le este recomandat să îşi îndoaie genunchii de fiecare dată când doresc să ridice ceva de jos. De asemenea, este interzis efortul intens şi orice activitate care suprasolicită coloana vertebrală. Pe lângă atitudinea preventivă, este indicat să se practice, în fiecare zi, câte 15-20 de minute de gimnastică medicală, dimineaţa şi seara, pentru tonifierea musculaturii.