Este foarte important ca glanda tiroidă să funcționeze la parametri optimi. Mai mult decât atât, alături de amigdale, glanda tiroidă asigură protecția corpului, deci are nevoie și de o îngrijire corespunzătoare. În plus, aceasta este, deseori, implicată în procese inflamatorii sau autoimune, care trebuie tratate ca să nu provoace probleme mai mari.
Tiroida este responsabilă de secreția mai multor hormoni importanți, precum tiroxina, triiodotironina și calcitonina.
Toate astea stimulează schimbul de substanțe în organism, adică metabolismul, procesul de utilizare a energiei de către corp, influențează sistemul nervos și rapiditatea reacției emotive, precum și procesul de reglare a temperaturii. Medicii spun că în cazul unor disfuncții ale tiroidei, aceasta crește în dimensiuni și apare așa-numita gușă. Un alt semn este ieșirea ochilor din orbite.
Potrivit endocrinologului Tamara Tudose, femeile sunt mai predispuse să sufere de dereglări ale acestui organ. Datele statistice arată că tulburările tiroidiene afectează de șapte ori mai multe persoane de sex feminin, decât masculin. Se întâmplă pentru că această glandă este strâns legată de ovare.
Totodată, un element foarte important pentru funcționarea tiroidei este iodul. Medicul a precizat că organismul are nevoie de acest iod pentru a secreta hormonii tiroidieni. Astfel, dacă acesta este insuficient, glanda încearcă să îl extragă din sânge, fapt ce duce la creșterea în volum. În acest fel, apare efectul de gușă. Ca urmare, pentru a rezolva problema carenței de iod, a fost introdus consumul de sare iodată.
Printre simptomele excesului de iod în organism se numără febra, voma, arsurile și durerile de stomac.