17 August 2018
776 accesări
0 comentarii

Bolile de inimă reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial. Conform statisticilor, în România, circa 150.000 de persoane mor anual din cauza acestor probleme de sănătate. Specialiștii de la MEDSTAR General Hospital spun că principalii factori care cresc riscul de a face boli de inimă sunt: hipertensiunea arterială, colesterolul mărit, obezitatea, diabetul zaharat, fumatul și sedentarismul.

„Prin urmare, cel mai important lucru pentru a preveni îmbolnăvirea inimii este de a împiedica apariția acestor afecțiuni sau de a le ține sub control prin analize periodice, tratament recomandat de un specialist și o dietă echilibrată”, au precizat aceștia.

Medicii susțin că hipertensiunea arterială reprezintă cel mai răspândit factor de risc cardiovascular și că până la vârsta de 50 de ani, unul din cinci oameni se confruntă cu așa ceva. După 50 de ani, una din trei persoane este afectată, iar după vârsta de 65 de ani, două din trei persoane au tensiunea mai mare. Deși pare greu de crezut, se estimează că în țara noastră există deja peste cinci milioane de hipertensivi.

Creșterea valorilor tensiunii arteriale are două mari efecte negative asupra organismului uman, sunt de părere medicii. În primul rând, este vorba despre îmbătrânirea vaselor și suprasolicitarea inimii. Cele mai importante complicații ale hipertensiunii arteriale sunt: insuficiența cardiacă, angina pectorală și infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral, insuficiența renală.

Tocmai de aceea, este foarte important să mergeți periodic la medicul cardiolog și să respectați dieta recomandată de către acesta. Apoi, bolnavii ar trebui să țină cont de recomandările specialiștilor cu privire la renunțarea la fumat și reducerea consumului de sare, alcool și alimente bogate în grăsimi.

Nu uitați, introduceți în alimentație grăsimile sănătoase, care au rolul de a scădea colesterolul rău și alte alimente recunoscute pentru beneficiile pe care le aduc asupra inimii. Acestea sunt: strugurii negri, bananele, somonul, sardinele, uleiul de măsline, usturoiul, spanacul, ciocolata neagră, avocado, nucile și semințele crude.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU