15 Februarie 2022
990 accesări
0 comentarii

Boala Paget nu este o afecţiune frecventă, dar atunci când apare, afectează oasele, modificându-le densitatea și, prin urmare, caracteristicile și funcționalitatea. Medicii afirmă că, în acest

fel, structurile osoase pot varia în consistență, densitate și chiar dimensiune, acest lucru numindu-se și osteită deformantă. Pe scurt, boala afectează mai des anumite oase, precum coloana vertebrală, craniul, pelvisul sau femurul. Se ştie, celulele țesutului osos sunt osteoclastele și osteoblastele. Primele sunt responsabile de distrugerea țesutului osos vechi, iar cele din urmă regenerează oasele. Astfel, oasele se reînnoiesc continuu datorită funcțiilor coordonate ale acestor celule. În boala Paget, osteoclastele și osteoblastele acționează mai rapid, chiar hiperactiv, iar asta face ca anumite regiuni ale oaselor să crească anormal și să devină fragile.

Totodată, un procent ridicat de cazuri clinice sunt asimptomatice. Chiar şi aşa, este posibil ca pacienții să dezvolte o serie de semne sau modificări asociate cu această tulburare. Cele mai frecvente simptome includ: durere osoasă intensă, care rămâne constantă fie în timpul repausului, fie în timpul mișcării, disconfort articular care poate duce la artroză. De regulă, acesta apare mai des în anumite zone, precum șoldul, genunchii sau umerii. În unele situaţii, oamenii se confruntă cu dureri de cap, care pot apărea împreună cu pierderea auzului, cifoză sau amorțeală la nivelul coloanei vertebrale etc. Din păcate, cauza care provoacă apariția bolii este necunoscută.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU