07 Martie 2021
298 accesări
0 comentarii

Prostata este o structură fibromusculară care înconjoară baza vezicii urinare, făcând parte din aparatul reproducător masculin. De regulă, bărbaţii suferă din cauza inflamaţiei glandei, a hipertrofiei prostatei de tip benign sau a cancerului de prostată.

În momentul în care aveţi de-a face cu o afecţiune a prostatei, vă confruntaţi cu nişte simptome specifice. Majoritatea se manifestă în zona pelviană şi sunt asociate cu o afecţiune inflamatorie sau tumorală a prostatei. De exemplu, prostatita, inflamaţia prostatei, pot cauza febră, urinare dificilă şi dureri în regiunea sacrală sau a vezicii urinare. Când prostata este foarte umflată, urinarea poate fi chiar imposibilă.

Potrivit dr. Diana Enescu, afecţiunele obişnuite ale prostatei pot mări frecvenţa micţiunilor, pot cauza apariţia nevoii de a urina în timpul nopţii, scăderea forţei fluxului urinar şi apariţia senzaţiei de golire incompletă a vezicii.

În general, acestea sunt simptome ale hiperplaziei benigne de prostată (HBP), o mărire de natură necanceroasă a volumului prostatei, boală ce poate afecta bărbaţii care au peste 40 de ani. Bineînţeles, riscul apariţiei HBP creşte odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, un sfert dintre bărbaţii de 55 de ani şi jumătate dintre cei de 75 de ani suferă de HBP.

Problema este că prostata poate fi atacată şi de tumori maligne. În general, cancerul de prostată este descoperit cu ocazia examenelor medicale periodice, chiar dacă nu au apărut simptome. În unele stadii mai avansate, afecţiunea poate fi însoţită de retenţie urinară şi de umflarea vezicii urinare. Când cancerul s-a răspândit deja la alte organe, ar putea fi însoţite de dureri de spate, simptome neurologice şi umflarea picioarelor cauzate de obstrucţia sistemului limfatic.

Pentru a preîntâmpina apariţia oxidării şi a inflamaţiilor cronice ale prostatei, se recomandă o alimentaţie cât mai echilibrată, limitând consumul de carne roşie, prăjeli, sosuri, dulciuri sau făină albă şi alegând în schimb vegetalele.

Un element asociat cu diminuarea riscului de cancer de prostată este licopenul, care se găseşte în pasta de tomate, mai ales în cea a cărei compoziţie intră şi uleiul de măsline. De asemenea, din meniul zilnic nu ar trebui să lipsească nici ceaiul verde, un antioxidant de excepţie. Miezul seminţelor de dovleac consumat crud şi fără adaos de sare, pare să aibă efecte benefice în caz de prostatită cronică, la fel ca şi consumul constant de dovleac fiert.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU