Vegetables
Putem încetini îmbătrânirea organismului dacă mâncăm alimente bogate în antioxidanţi. Aceste substanţe nutritive sau nutrienţi pot preveni şi amâna deteriorarea oxidativă a corpului uman. În momentul în care celulele organismului utilizează oxigen, se produc în mod natural radicalii liberi, care pot afecta sănătatea. Antioxidanţii au rolul de a distruge aceşti radicali şi de a repara daunele provocate.
Produsele oxidative favorizează apariţia bolilor de inimă, diabetul zaharat şi cancerul, iar antioxidanţii îmbunătăţesc funcţia imunitară şi reduc riscul cancerului şi al infecţiilor.
Cei mai cunoscuţi antioxidanţi sunt vitaminele A, C şi E, seleniu sau betacarotenul. Vitamina A şi carotenoidele se găsesc în morcovi, dovlecei, broccoli, cartofi dulci, roşii, varză şi piersici. Vitamina E poate fi asimilată prin consumul de nuci şi seminţe, cereale integrale, legume cu frunze verzi, ulei vegetal şi ulei de ficat. Seleniul se găseşte din belşug în peşte, crustacee, carne roşie, cereale, ouă, carne de pui şi usturoi. De asemenea, merele, în special cele roşii, oferă organismului vitamine şi antioxidanţi.