Specialiștii ne dezvăluie secretul datorită căruia unele persoane trăiesc până la 100 de ani. Cheia succesului poate sta în profilul metabolic al acestor persoane. Valorile mai scăzute ale creatininei, glucozei și acidului uric cântăresc foarte mult în posibilitatea atingerii centenarului.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că profilurile metabolice ale centenarilor funcționau deja în anumiți parametrii cu zeci de ani înainte de împlinirea vârstei de 100 de ani. Studiul recent pe care l-au făcut specialiștii în domeniu este primul de acest gen care compară biomarkerii din sânge măsurați în stadii mai timpurii ale vieții pentru persoanele ce au ajuns până la vârsta de 100 ani, cu alte persoane care nu au trăit atât. Centenarii, în general, aveau niveluri mai scăzute de glucoză, creatinină și acid uric decât alte persoane. Profilul metabolic al acestora funcționa la anumite valori constante încă de la vârsta de 65 de ani, mai exact cu 35 de ani înainte de a atinge pragul de un secol.
„Este dificil de spus dacă absența valorilor extreme indică un anume stil de viață. Dar constatările unor valori în general mai favorabile pentru centenari și faptul că acești markeri sunt legați de alimentație și de stilul de viață, este chiar foarte probabil ca acești factori să aibă un impact. Ceea ce nu putem ști este în ce măsură factorii genetici interacționează cu acest lucru”, precizează dr. Shunsuke Murata.
Persoanele ale căror profiluri metabolice și analize de sânge au înregistrat valori extreme au avut cele mai puține șanse să ajungă la 100 de ani. Printre ele se numără persoanele care au avut cele mai scăzute niveluri de colesterol și fier, precum și cei ce au avut cele mai ridicate niveluri de glucoză, creatinină, acid uric și biomarkeri ai funcției hepatice. Iar faptul că profilul biomarkerilor centenarilor prezintă o anume stabilizare cu mulți ani înainte, poate oferi un indiciu relevant persoanelor care vor să atingă vârsta de 100 de ani.