Atrofia nervului optic, până acum un proces ireversibil, poate fi tratată la Institutul Tehnico-Ştiinţific „Microchirugia ochiului” Academ. Feo-dorov din Federaţia Rusă.
Niciun tratament nu a putut rezolva cu adevărat leziunile induse de atrofia nervului optic, însă specialiştii ruşi au descoperit un tratament în patru etape care să salveze vederea pacientului.
Iniţial, se administrează tratamentul medicamentos, apoi blocada orbitală, tratamentul laser-magnetoterapie şi neuro-stimulare, iar în final, se aplică metode de tratament electro-fiziologice. Tratamentul trebuie aplicat de două ori pe an, în funcţie de istoricul afecţiunilor, până la obţinerea rezultatelor de îmbunătăţire a vederii.
Atrofia nervului optic reprezintă situaţia în care nervul responsabil de transmiterea stimulilor vizuali ce pornesc de la segmentul de recepţie al analizatorului vizual şi se îndreaptă către creier este anihilat. În final, în urma unor progrese degenerative care afectează calea vizuală, apare atrofia nervului optic.
Cauzele acesteia sunt variate, ele incluzând şocurile, radiaţiile, patologie oftalmică (glaucomul), traumatismele, tumorile cerebrale sau acci-dentele vasculare temporale.
Cercetătorii lucreazăla crearea „vederii artificiale“
Specialiştii Institutului Teh-nico-Ştiinţific „Microchirurgia ochiului” continuă cercetările asupra „vederii artificiale” care constă într-un dispozitiv real-Argus-2. De mai bine de 15 ani, oamenii de ştiinţă din domeniul microchirurgiei ochiului duc o muncă grea pentru a crea acest dispozitiv care oferă po-sibilitatea oamenilor aproape orbi să facă distincţia între unele modele de lumină şi în-vaţă interpretarea lor.
Aparatul îi ajută să separe conturul obiectelor şi feţele oamenilor. De asemenea, aceştia vor putea chiar citi primul rând din tabelul care se foloseşte la verificarea vederii. Pe viitor, acest dispozitiv se va putea implanta pacienţilor cu atrofie a nervului optic şi cu degenerescenţă maculară.