cancercoluterin-1333051034
Statisticile arată că la fiecare două minute, în lume, o femeie moare de cancer uterin. Mai mult, în România peste 3.400 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin în fiecare an, iar în 2010, această afecţiune a reprezentat a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul de sân.
Din acest motiv, Ministerul Sănătăţii a supus, săptămâna aceasta, dezbaterii publice proiectul privind normele metodologice pentru realizarea şi raportarea activităţilor specifice în cadrul subprogramului de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Potrivit MS, cancerul este o problemă majoră de sănătate publică, la nivel mondial. În plus, dacă nu se intervine prin programe de prevenire şi screening, numărul de îmbolnăviri noi va creşte de la 10 milioane în 2000, la 15 milioane în anul 2020.
Proiectul propus de Ministerul Sănătăţii presupune ca timp de cinci ani să fie organizate acţiuni de prevenire şi combatere a acestei boli maligne. Reprezentanţii MS au motivat programul prin faptul că aproape toate cazurile pot fi depistate în stadiul preinvaziv dacă testarea Babeş - Papanicolau a populaţiei feminine este efectuată corect şi complet. Totodată, implementarea screening-ului poate duce la o scădere a mortalităţii prin această afecţiune. Suma prevăzută pentru a fi alocată programului se ridică la 72.000 de lei.