Se pare că rujeola nu ne lasă în pace. Numai în ultima săptămână, au fost înregistrate, la nivelul întregii țări, un număr de 82 de noi cazuri. Tocmai de aceea, medicii constănțeni avertizează populația să fie atentă la această boală, pentru că ea poate afecta și adulții, nu doar copiii.
Ce este rujeola? Rujeola sau pojarul, cum i se mai spune, este o boală infecțioasă foarte contagioasă, uneori cu evoluție severă, provocată de virusul rujeolic. De obicei, aceasta afectează copiii care nu sunt vaccinați și care nu mai sunt protejați de anticorpii mamei lor. Boala este mai gravă în cazul sugarilor și copiilor mici, la care determină complicații și mortalitate destul de ridicată.
Potrivit dr. Camelia Istrate, medic de familie, virusul rujeolic se transmite foarte ușor de la un om la altul. Practic, bolnavul este contagios cu cinci zile înainte și cinci zile după apariția erupției cutanate. Cum spuneam, transmiterea virusului se face direct, prin contact cu persoana bolnavă, prin picături de secreție nazofaringiană și secreții conjunctivale răspândite în aer în jurul bolnavului.
Din păcate, acestea rămân în suspensie, în aer, fiind contagioase până la două ore după ce bolnavul a părăsit încăperea sau alt spațiu închis. Totodată, infectarea persoanei sănătoase se poate produce și indirect, prin intermediul obiectelor contaminate cu secreții de la bolnav, dar acest lucru se întâmplă mai rar. Oricum, virusul rujeolic se transmite cu ușurință, boala având o contagiozitate de 90%.
Simptomele bolii
În ceea ce privește simptomele bolii, acestea apar, de obicei, la 10-12 zile de la contactul cu virusul. În primele zile, veți avea impresia că cel mic este răcit, pentru că el va face febră, va strănuta și va părea că are conjunctivită, întrucât ochișorii lui vor fi roșii și va lăcrima. La scurt timp, însă, va apărea și semnul Koplik, caracteristic bolii, adică pe mucoasa obrajilor, în dreptul molarilor, el va avea mici puncte albe, asemănătoare grăunțelor de griș. Pe măsură ce boala progresează, în special între a treia și a șaptea zi de la debut, apare erupția cutanată, întâi la nivelul feței și gâtului, erupție care se generalizează, în trei zile, pe trunchi și pe membre.
Erupția este formată din niște pete care dispar la presiune, de culoare roz, la început mici, apoi mai mari, cu margini dințate. Petele ușor reliefate și catifelate la pipăit de obicei confluează, lăsând porțiuni de piele sănătoasă. După 2-3 zile, elementele eruptive pălesc și dispar în ordinea în care au apărut, lăsând în urma lor pete galben-cafenii, care se descuamează ușor.
Totodată, bolnavul poate prezenta tulburări digestive cu vărsături, diaree, dureri abdominale și simptome de genul indispoziției. În majoritatea cazurilor, copiii devin nervoși, îi doare capul. De precizat că toate aceste stări se amplifică la adulți, așa că nu stați: la primele semne de boală, prezentați-vă imediat la medic!
O mulţime de complicaţii
Netratată, rujeola poate aduce o mulțime de complicații, acestea fiind prezente, în special la copiii malnutriți, cu carențe de vitamina A sau cei al căror sistem imunitar este afectat (SIDA, leucemie). În același timp, rujeola scade mult capacitatea de apărare a organismului, astfel încât infecțiile microbiene suprapuse pot îmbrăca forme grave.
Mai mult decât atât, de la un simplu pojar se poate ajunge la encefalită, pneumonie, bronhopneumonie, infecții ale urechii și chiar diaree severă, cu deshidratare secundară.