Specialiştii spun că prunele uscate în mod natural şi neafumate conţin chiar mai mulţi antioxidanţi decât fructele de pădure. Mai mult decât atât, o singură prună uscată conţine aceeaşi cantitate de vitamine şi minerale cât un pumn de afine. Acestea conţin fier, calciu, potasiu, seleniu, vitaminele A, B şi C, iar antioxidanţii protejează celulele organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, care stau la originea bolilor cardiovasculare, neurodegenerative şi a cancerului.
De asemenea, prunele sunt indicate în prevenirea şi în tratarea anemiei feriprive, a cărei cauză este lipsa de fier din organism. O sută de grame de prune conţin 210 mg de potasiu, un mineral esenţial pentru o bună funcţionare a inimii. De-a lungul timpului, s-a demonstrat că potasiul previne hipertensiunea arterială şi scade riscul de infract. Pe lângă toate acestea, datorită acidului propanoic pe care îl conţin fibrele insolubile din prune, ajută şi la scăderea colesterolului rău din sânge, responsabil pentru unele afecţiuni ale inimii.