Tot mai mulţi constănţeni au fost afectaţi, în ultima vreme, de psoriazis, o afecţiune plurifactorială, care se transmite genetic, dar şi pe sistem nervos.
Multă lume confundă psoriazisul cu o simplă şi banală problemă a pielii, însă nu este chiar aşa. De fapt,psoriazisul este o boală cronică autoimună, în majoritatea cazurilor de provenienţă ereditară, care afectează foarte multe persoane şi în general adulţii. Din păcate, deşi nu este o boală contagioasă,persoanele diagnosticate cu psoriazis sunt frecvent marginalizateşi excluse din societate, fiind discriminate pentru simplul motiv că pielea lor arată altfel decât în mod normal.
Potrivit statisticilor, aproape 30% dintre persoanele diagnosticate cu psoriazis au o rudă de gradul I care suferă de aceeaşi afecţiune. Această legătură genetică poate fi însă influenţată de apariţia infecţiilor sau administrarea anumitor medicamente, precum şi de traumatismele la nivelul pielii sau stresul cotidian.
„Acutizările şi severitatea bolii sunt determinate de factorii externi, mai ales cei psihogeni, respectiv stres şi suprasolicitare. Mai mult decât atât, pielea şi sistemul nervos derivă din aceeaşi foiţă embrionară şi, din acest motiv, orice factor psihogen se vede pe piele. Prevalenţa psoriazisului în judeţul nostru este de circa 2,8% până la 3% pentru cazurile severe, nu pentru cele uşoare”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, medicul şef al Secţiei de Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Gheorghe Nicola.