Peste 100 de constănţeni s-au prezentat la camera de gardă a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, numai în ultima săptămână. 67 dintre aceştia au avut nevoie de internare, având în vedere complicaţiile pe care le sufereau. Situaţia este similară şi la Spitalul Judeţean Constanţa, de data aceasta pe secţia de pediatrie, care este plină ochi de copii cu viroze. Pentrua evita îmbolnăvirile, medici recomandă în primul rând profilaxia: o bună igienă, un stil de viaţă sănătos, vaccinarea antigripală,dar şi remedii naturiste.
Mii de cazuri de infecţii respiratorii s-au înregistrat şi la nivel naţional în ultimele săptămâni, iar medicii spun că profilaxia acestei afecţiuni este o chestiune personală. Populaţia trebuie să ţină cont de regulile de igienă, de alimentaţie, să se vaccineze antigripal. Pe de altă parte, pentru cei care evită tratamentul alopat există o variantă extrem de ofertantă de terapii naturiste, bazate exclusiv pe tratamente naturale.
„Sigur că în bolile bronhopulmonare, al bronşectaziilor, tratamentul de bază rămâne cel prescris de medicul specialist. Dar, şi în aceste afecţiuni ale aparatului respirator, fitoterapia şi mai ales balneofizioterapia se dovedesc adjuvante ale terapiei de bază. Astfel, pe lângă tratamentul intern cu specii de plante cu proprietăţi sudorifice, expectorante şi antitermice, precum florile de tei, de soc, rădăcini de ciuboţica cucului, coajă de salcie, care se administrează sub formă de infuzii sau decoct, se recomandă şi tratamentul cu făină de muştar negru.
În amigdalitele acute şi cronice, precum şi în adenoidita acută şi cronică, adică polipii nazali, se recomandă preparate obţinute din pir, deoarece ele conţin mucilagii şi săruri minerale, dar şi vitamine din complexul B, cu acţiune antiinflamatorie la nivelul mucoaselor şi al ţesutului limfatic în general.
În rinite şi sinuzite se recomandă masajele locale în regiunea frunţii cu uleiuri esenţiale de eucalipt, mentă sau levănţică, dizolvate în puţin ulei de floarea soarelui, sau inhalaţii care ajută la decongestionarea căilor respiratorii”, a precizat dr. Mirela Stângaciu, medic de familie, competenţe în acupunctură şi apifitoterapie.
Tratamentele se adresează tuturor vârstelor
Afecţiunile acute ale aparatului respirator sunt frecvente la toate grupele de vârstă. Cele cronice sunt rar întâlnite la copii, însă „lovesc” puternic pacienţii vârstnici. De aceea, pentru a acoperi toate grupele de vârtsă, medicul propune utilizarea aparatului salin pentru ameliorarea simptomelor afecţiunilor respiratorii. Aparatul de aer salin determină fluidificarea şi eliminarea secreţiilor căilor respiratorii, răreşte accesele de tuse şi expectoraţiile abundente, produce în timp rărirea sau chiar dispariţia dispneelor, acţionează antiinflamator şi bronhodilatator.