21 August 2018
3062 accesări
0 comentarii

Rabia sau turbarea, cum i se mai spune în popor, este o boală produsă de un virus care afectează sistemul nervos central, creierul şi măduva spinării, atât la animale, cât şi la oameni. Virusul se poate transmite prin salivă, spun specialiştii. Problema este că oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor, atât de la animale sălbatice, cât şi domestice infectate.

„Rabia umană este o zoonoză determinată de transmiterea unui virus neurotrop din genul Lyssaviridae (familia Rhabdoviridae) de la animal la om, în special prin muşcătură şi manifestată clinic ca encefalomielită acută, invariabil fatală la persoanele nevaccinate. Din păcate, boala este subdiagnosticată şi mii de oameni mor anual, mai ales în Africa şi Asia”, a declarat dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii.

Medicul a precizat că verificarea şi vaccinarea obligatorie a animalelor domestice cu vaccinuri cu tulpini atenuate sau glicoproteină virală recombinată sunt folosite pentru controlul bolii în Europa şi America de Nord.

În România, numărul mare de cazuri de rabie se explică prin întreruperea vaccinării antirabice a animalelor sălbatice, în contextul contestării licitaţiilor pentru vaccin. De asemenea, imunizarea pasivă este recomandată în protocolul post-expunere, pentru persoanele care nu au fost imunizate anterior împotriva rabiei sau cei cu expunere severă - muşcătură în zone bogat inervate (cap, mâini), sau cu răni adânci/multiple.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU