Radiografia dentară reprezintă o imagine a dinţilor şi maxilarelor, obţinută prin expunerea la radiaţiile X. Radiografiile dentare, element esenţial al diagnosticului stomatologic, sunt efectuate cu scopul de a identifica anumite detalii nedetectabile la examenul clinic, leziuni carioase în stadii incipiente, chisturi sau granuloame, fracturi ale dinţilor, fracturi de maxilar, tumori, dinţi incluşi.
Această manoperă conduce deci medicul stomatolog către un diagnostic cât mai precis şi totodată ajută medicul să verifice succesul tratamentului în toate etapele de lucru, de aceea cel mai utilizat tip de radiografie dentară poartă numele de radiografie retroalveolară, un film de dimensiuni mici în care pot fi vizualizate două - trei elemente dentare. Rezultatul radiografiei se eliberează pe loc, în câteva minute.
Contrar părerii pacienţilor mai puţin informaţi, radiografia dentară nu prezintă riscuri pentru sănătate. Pacientul trebuie să înţeleagă limitarea impusă de lipsa unei radiografii şi faptul ca avantajele aduse de informaţiile culese prin examenul radiologic, depăşesc cu mult riscul dat de expunerea la o doză minimă de radiaţii ionizante. Astăzi, multe dintre cabinete au achiziţionat aparatură nouă, performantă, prevăzută cu multe sisteme de filtrare a radiaţiei X, şi referitor la acest aspect aş dori să aduc aici câteva lămuriri suplimentare.
Utilizarea tehnicilor moderne scade riscul radiografiilor dentare până aproape de zero. În condiţiile de siguranţă actuale, cantitatea de raze X primite în urma unei examinări este foarte mică, iar riscul este neglijabil. Radiografia dentară prezintă un risc mult mai mic decât o problemă dentară neidentificată şi netratată. Doza de radiaţie primită în timpul efectuării radiografiei dentare se măsoară în unităţi „rem” sau unităţi „sievert”.
În mod curent, cotidian, noi ne expunem zilnic radiaţiilor din diferite surse naturale (atmosferice, cosmice, terestre), dar şi surse artificiale (cuptor cu microunde, televizor, monitor, telefon mobil etc). Toate acestea reprezintă o cantitate de radiaţie cu mult, mult mai mare decât cea primită cu ocazia efectuării uneia sau mai multor radiografii dentare, fie ele digitale sau pe film. Dintre toate investigaţiile cu raze X, radiografia dentară este cel mai puţin iradianta, doza de radiaţie emisă fiind de numai 0,02 mSv. Iată o comparaţie simplă, însă foarte relevantă:
Sursa de radiaţii /doza
Radiografie dentară /0,02 mSv
Mamografie /1 – 2 mSv
CT toracic sau pelvis / 4 – 8 mSv
CT complet / 10 – 12 mSv
Radiaţii din mediu (surse naturale) /3 msV/an
Doza maximă admisă este de 20 mSv/an.
Primim suplimentar şi o cantitate de radiaţie de la sursele artificiale, dar pe care nu o putem calcula ca studiu general, deoarece cantitatea variază în funcţie de stilul nostru de viaţă – timpul petrecut în faţa monitorului, la telefonul mobil etc.
O atenţie sporită trebuie acordată gravidelor şi mamelor care alăptează. Este important de ştiut că radiografiile dentare nu afectează embrionul, procesul de organogeneză sau naşterea. Radiaţiile emise de aparatele Roentgen mici, ţintite înspre dinţi, iar reflexia lor înspre zonele considerate cu risc (abdomen, ovare, sâni) sunt protejate printr-un şort special conceput din plumb. Totuşi, ca o precauţie suplimentară, este recomandabil să se evite pe cât posibil efectuarea radiografiilor în perioada primului şi ultimului trimestru de sarcină.
De menţionat că în centrele de radiologie dentară şortul din plumb, prevăzut şi cu un guler pentru protecţia glandei tiroide se utilizează fără excepţie.
www.dentist-radiologie-constanta.ro
www.implant-dentar-constanta.ro