Rana pe colul uterin este constatată, de obicei, în urma unor controale la medicul ginecolog, de obicei întâmplătoare, cu ocazia unor examinări
de specialitate care nu țintesc special patologia acestui organ (cum ar fi o tulburare a ciclului menstrual, o suspiciune de sarcină, o durere la nivelul abdomenului inferior), adică la persoane fără simptome specifice.
Ca urmare, medicul ginecolog sesizează prezența pe col a unor zone mai roșii, a unor arii erozive, cu sângerare activă, sau a unei secreții vaginale diferită de cea fiziologică. De asemenea, pot fi clasificate astfel situațiile în care pacienta se plânge de sângerări intermenstruale sau sângerări la contact.
Pentru ginecolog, a precizat dr. Valentin Pețeanu, rana reprezintă o suspiciune locală care impune recurgerea la anumite metode de diagnostic pentru identificarea conduitei medicale potrivite. „Rana pe colul uterin este o constatare frecvent auzită în timpul vizitei la medicul ginecolog, dar ce înseamnă, de fapt? Avem sau nu cancer de col uterin, riscăm să dezvoltăm cancer și cum stă treaba cu testul Babeș-Papanicolau, cum trebuie interpretat? Rana pe colul uterin, denumită și cervicită cronică, este o leziune a mucoasei care protejează colul. Denumirea se referă, de fapt, la orice fel de inflamație a colului uterin, care pot apărea adesea și în urma contactului intim. Mai mult decât atât, utilizarea necorespunzătoare a tampoanelor intravaginale poate duce, la rândul ei, la apariția rănii pe col”, a explicat medicul.
Specialistul a precizat că mica inflamație pe col poate degenera într-o tumoră malignă, iar faptul că rana pe col este adesea asimptomatică, deci nu doare, riscăm să o trecem cu vederea și să aflăm de problema de sănătate prea târziu. Totuși, trebuie subliniat faptul că o rană pe col poate apărea și ca urmare a unei infecții fungice sau bacteriene, cum ar fi Chlamydia, Candida, Trichomonas, dar și ca urmare a infecției virale cu virusul Papilloma Uman (HPV).
„Acest ultim virus este cel care bagă în sperieți femeile, în ultimii ani, pentru că este responsabil pentru aproximativ 90% din cazurile de cancer de col uterin. Din păcate, HPV are nenumărate tulpini și doar câteva prezintă risc cancerigen. Pe de altă parte, 80% din femeile cu o viață intimă activă se pot infecta cu virusul. Așadar, este necesar, anual, un test Babeș Papanicolau. Rezultatul acestuia se interpretează în funcție de clasă. Așadar, daca ați primit clasa I în rezultatele testului Babeș-Papanicolau, puteți sta liniștită, pentru că sunteți clinic sănătoasă”, a adăugat dr. Pețeanu.
La rândul său, clasa a doua indică modificări inflamatorii, a căror cauză nu poate fi identificată, în timp ce clasa III atrage atenția asupra unor celulelor epiteliale, de la ușoare la severe. Mai departe, clasa a IV-a indică leziuni suspecte, iar clasa a V-a înseamnă cancer, denumit carcinom in situ.