Recoltarea unei probe de sânge de la un copil este o problemă atât pentru părinți, cât și pentru personalul medical. Pentru ca cel mic să treacă mai ușor peste momentul recoltării, cadrele medicale transmit câteva sfaturi utile.
În primul rând, copilului trebuie să i se spună la ce să se aștepte. Când un copil va știi la ce să se aștepte, probabil va fi mai puțin îngrijorat de ceea ce se va întâmpla. Pentru majoritatea copiilor este o idee bună să li se spună cu o zi sau două înainte de a merge la cabinetul medical. De asemenea, nu este indicat să i se spună celui mic că va fi „doar o înțepătură în deget”. Cele mai multe recoltări de sânge se obțin din venă, este necesară o mostră mai mare și copilul se poate speria când va vedea că este pusă în aplicare o abordare diferită față de ceea ce i s-a spus.
Odată ajuns pe scaunul de recoltare, este bine dacă i se distrage atenția copilului. Distragerea diferă în funcție de vârsta micului pacient. Copiii cu vârste între 12 luni și 2 ani sunt distrași cu jucării care se mișcă și fac zgomot, copiii cu vârste între 3 și 5 ani sunt ajutați de prezența jucăriei preferate, a jucăriilor luminoase sau care scot sunete. Pentru copiii cu vârste între 6 și 12 ani pot ajuta în continuare jucăriile care se aprind și fac zgomote, jocurile video etc.
De asemenea, copilului trebuie să i se spună că va simți o mică durere, un mic disconfort. Apoi, dați-i posibilitatea să facă alegeri: ce ar vrea să facă când ajunge la laborator, ce jucărie ar vrea să ia cu el. Important este, de asemenea, ca părintele să stea lângă copil în timpul procedurii.