Venirea sezonului rece are un impact negativ asupra sănătății noastre, dar, atunci când temperaturile exterioare sunt extrem de scăzute, ca acum, situația devine și mai gravă. Potrivit specialiștilor, scăderea temperaturilor este intens resimțită de organism, mai ales dacă suferiți de anumite boli.
Tocmai din cauza temperaturilor scăzute de afară, atât reprezentanții Ministerului Sănătății (MS), cât și cei ai Direcției de Sănătate Publică Județeană recomandă populației să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și, bineînțeles, expunerea prelungită la frig. În același timp, populația trebuie să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume.
În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate, precum căciuli, mănuși etc. Totodată, trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături, iar în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului.
Se recomandă ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.
Părinți, nu uitați: în această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor. Aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.
De asemenea, locuințele și spațiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător și trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.
XXX
Ministerul Sănătății a solicitat Direcției de Sănătate Publică să monitorizeze măsurile care se impun la nivelul unităților sanitare, astfel încât acestea să poată primi, tria și interna un număr mai mare de pacienți, pe perioada atenționărilor meteo.
Primii care trebuie avertizați în privința condițiilor meteo sunt cardiacii, în cazul cărora schimbările de front atmosferic determină o sensibilitate mai mare. Ca urmare, presiunea atmosferică scăzută poate duce la apariția tahicardiei și la creșterea tensiunii.
De asemenea, frigul îi afectează pe cei care au probleme cu tensiunea arterială și cu circulația sângelui. Acesta este și motivul pentru care medicii recomandă cardiacilor să evite ieșirea din casă dimineața și seara târziu, atunci când temperaturile sunt foarte scăzute, pentru că, în aceste condiții, ei pot suferi un spasm coronarian, urmat de scăderea fluxului de sânge în arterele coronare. Consecința poate fi instalarea anginei sau chiar a infarctului.