Pentru perioada următoare, meteorologii anunţă o vară fierbinte, deci o vreme tocmai bună de plajă. Din acest motiv, trebuie evitate insolaţiile şi deshidratarea, care sunt extrem de periculoase în această perioadă. Specialiştii spun că temperaturile ridicate înregistrate în cursul zilei pot genera probleme de sănătate atât persoanelor sănătoase, dar mai ales celor cu suferinţe cardiovasculare, neuropsihice, endocrine, metabolice, în general bolnavilor cronici si copiilor.
Mai grav, în zilele călduroase, dacă organismul nu reuşeşte să-şi menţină temperatura în jur de 37 grade Celsius sau pierderile de apă şi săruri nu sunt înlocuite în mod adecvat, pot apărea stări de ameţeală, crampe musculare, senzaţie de epuizare, şoc hipertermic sau insolaţie. În primul rând, insolaţia apare atunci când stăm prea mult la soare şi se produce supraîncălzirea organismului. Atunci când organismul nu îşi mai poate regla singur temperatura apar simptomele: durere de cap şi ameţeală, piele uscată şi fierbinte, respiraţie sacadată, puls accelerat, temperatură foarte mare. În formele grave se poate ajunge la pierderea conştienţei.
Ca urmare, trebuie să învăţaţi să aveţi grijă de voi. Înainte de toate, închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile. Încercaţi să ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă. În cazul copiilor, daţi-le acestora să consume, în mod regulat, lichide proaspete, chiar dacă ei nu vi le cer şi ajutaţi-i să le bea.
De asemenea, nu lăsaţi niciodată copilul singur, chiar pentru perioade scurte de timp, în maşini sau în încăperi prost ventilate. Totodată, luaţi cu dumneavoastră cantităţi suficiente de apă în cazul unei deplasări cu un autovehicul şi evitaţi să scoateţi copilul din casă, pe perioada de caniculă, mai ales dacă este bebeluş. Dacă ieşirea este absolut necesară, atunci îmbrăcaţi-l lejer, chiar dacă are până la nouă luni şi nu uitaţi să-i protejaţi capul cu o pălărie de soare. Pentru adulţi, dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat şi pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă. Cel mai important, beţi zilnic între 2 - 4 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Medicii sunt de părere că în perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute. Totuşi, evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
Nu în ultimul rând, consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.