Refluxul gastroesofagian (RGE) reprezintă pasajul involuntar al conținutului gastric în esofag, însoțit uneori de regurgitații și vărsături. Acesta apare atunci când mâncarea refulează în stomac. Potrivit specialiștilor, în primele patru luni de viață, 50%-60% dintre sugari prezintă vărsături cel puțin o dată pe zi, iar 15%-20% dintre ei, cel puțin de patru ori pe zi. La bebelușii sănătoși pot apărea mai multe episoade pe zi, însă acest lucru nu reprezintă, de obicei, un motiv de îngrijorare. După această vârstă, a precizat dr. Miruna Cristina Georgescu, numărul regurgitațiilor și/ sau vărsăturilor scade semnificativ.
De precizat că refluxul este fiziologic în primele 4-6 luni de viață, cu manifestări foarte precoce, mai ales în primele șase săptămâni de la naștere. Regurgitațiile dispar, de obicei, până la vârsta de 12-24 de luni. De cele mai multe ori, RGE la sugarul mic nu are semnificație de boală, ci devine patologic dacă se complică cu esofagită și alte manifestări respiratorii și devine boală de reflux (BRGE).
Cele mai frecvente simptome digestive ale acestei probleme cuprind:
vărsături, regurgitații, ruminație (rumegat). Regurgitațiile reprezintă, de fapt, întoarcerea involuntară a alimentelor sau a secrețiilor gastrice la nivelul cavității bucale. În lipsa altor simptome, acesta este considerat RGE fiziologic, care nu trebuie tratat medicamentos. Totuși, pot apărea sporadic și vărsături alimentare voluminoase, emise în jet. În același timp, pot exista semne ale esofagitei de reflux: plâns, iritabilitate, tulburări de somn, refuzul alimentației.