Când vine vorba de expunerea la soare, specialiştii spun că trebuie să găsim un drum de mijloc pentru a nu ne îmbolnăvi. Adică, mai întâi să avem în vedere evitarea orelor de expunere maximă la ultraviolete (UV), în intervalul 11.00 şi 16.00, iar în al doilea rând, medicii dermatologi ne avertizează că expunerea la soare nu trebuie să se facă intempestiv, ci progresiv. Dr. Emma Gheorghe, specialist dermatolog, spune că aceasta este regula de aur, adică să avem în vedere ca prima plajă să nu dureze mai mult de 20-30 de minute, iar apoi, pe măsură ce pielea se obişnuieşte, putem mări durata de expunere la soare.
„Nu este cazul să stăm mai mult de o oră la plajă, o oră şi jumătate, nici după ce pielea este foarte obişnuită. Dacă vrem să stăm mai mult de la început, să nu uităm de produsele cu factor de protecţie solară, cremele pentru fotoprotecţie. Pe ele le putem folosi nu numai în momentul în care mergem pe plajă, ci le putem folosi chiar şi în drumurile noastre obişnuite, pe zonele expuse şi neacoperite de îmbrăcăminte. Această expunere este suficient de îndelungată să producă modificări la nivelul feţei, decolteului, braţelor, pe zona gambelor etc”, explică specialistul.
Potrivit specialiştilor, cremele le identificăm după ce au înscris pe ambalaj, cu cât mai mare factorul de protecţie, cu atât mai bine. Aceste creme fotoprotectoare ne asigură că nu ne ardem, dar asta nu înseamnă că procesele care pot influenţa ADN-ul celular nu pot să continue, aşa că precauţie maximă la timpul alocat pentru expunerea la soare, avertizează medicii dermatologi.
„Dacă însă există zile foarte călduroase, protecţia solară poate fi făcută, pe lângă creme, şi prin îmbră-căminte, care să acopere suprafeţe cât mai mari şi chiar prin statul în interior, nu trebuie neapărat să ieşim. Dacă am ajuns în concediu nu trebuie să stăm la plajă şi «să luăm tot soarele», cum se pune. Este bine să folosim soarele, dar să fim în siguranţă”, ne sfătuieşte dr. Emma Gheorghe.