O investigație simplă, care se realizează în cadrul unui control de rutină, testul Babeș – Papanicolau este, în prezent, cea mai bună metodă de a depista, din fază timpurie, cancerul de col uterin. Totodată, testarea este recomandată și pentru diagnosticarea eventualelor modificări ale colului uterin, asociate inflamațiilor sau infecțiilor.
Testul Babeș Papanicolau este principalul mijloc de screening prin care poate fi depistat cancerul de col uterin, cât și alte afecțiuni ginecologice. Testarea este recomandată a fi realizată anual, în cazul femeilor peste 35 de ani și o dată la doi ani celor mai tinere. Dar pentru ca rezultatele să fie corecte, există anumite reguli și câțiva pași care trebuie respectate de reprezentantele sexului frumos, înainte de recoltarea probelor. Dr. Lucian Șerbănescu, medic obstetrician-ginecolog a explicat pentru „Cuget Liber” când și cum trebuie să se realizeze testul Babeș Papanicolau.
„Este indicat ca recoltarea probelor pentru Babeș Papanicolau să se efectueze după a opta zi a ciclului menstrual, ideal între zilele a 12-a și a 14-a. De asemenea, pacientele trebuie să știe că înainte de recoltare, cu 48 de ore, nu trebuie să se spele intravaginal și nici să nu aibă contact sexual. Totodată, este indicat ca testul Babeș Papanicolau să nu se realizeze fără un consult ginecologic înainte. Căci, la respectivul consult, pot fi depistate boli asociate sau o infecție vaginală, situații în care este foarte bine să fie tratate afecțiunile mai întâi, iar abia apoi recoltat frotiul. În caz contrar, există riscul să apară rezultate modificate, nefavorabile, care să le alarmeze pe paciente cu privire la existența unei stări de pre-malignitate, dar de fapt să fie o inflamație dată de o infecție”, a afirmat dr. Lucian Șerbănescu.
În cazul femeilor aflate la menopauză, medicul recomandă testarea numai după ce este efectuată o terapie hormonală de substituție, căci, în caz contrar, mucoasa vaginală este atrofiată, iar rezultatele testului pot fi interpretate greșit.
Se impune precizat că neoplaziile de col uterin apar în mod frecvent la pacientele care au activitate sexuală cu parteneri multipli, la cele care
și-au început viața sexuală precoce, înainte de împlinirea vârstei de 18 ani. În ultimii ani specialiștii au constatat o scădere a vârstei la care apare afecțiunea, fiind afectate inclusiv adolescente sau tinere. În aceste situații, medicii recomandă femeilor să-și efectueze periodic testul Babeș Pananicolau, în special dacă au în antecedente, în istoricul familiei cazuri de cancer de col uterin sau cancer de sân. Doctorii atrag atenția că reprezentantele sexului frumos nu trebuie să aștepte să aibă simptome pentru a se prezenta la un consult. Deja când sunt simptome, precum sângerări la contactul sexual sau între menstre, înseamnă că neoplazia este într-un stadiu avansat.