Laptele matern este cea mai sănătoasă alimentaţie pe care bebeluşul o poate primi în primele luni de viaţă. Problema este că, dacă mama fumează, acesta ingerează, încă de la începutul vieţii, substanţe nocive care pot îi pot marca profund dezvoltarea. Studiile au demonstrat că o parte dintre substanţele ingerate de mamă ajung şi în laptele matern şi, implicit, în organismul bebeluşului. Practic, bebeluşul este expus la două riscuri majore atunci când mama fumează, susţin specialiştii. Pe de o parte este ingerarea unei cantităţi de nicotină prin laptele matern, iar pe de altă parte este fumatul pasiv la care este expus prin fumul de ţigară, care este mult mai periculos decât nicotina, pentru că acesta conţine plumb, monoxid de carbon, formaldehidă şi chiar cianură.
Chiar dacă studiile au demonstrat că nicotina care ajunge în organismul sugarului prin alăptare este dublă faţă de cantitatea transferată prin placentă în timpul sarcinii, efectele benefice ale alăptării sunt net superioare. În cazuri extreme, dacă mamele fumează excesiv, acest lucru poate duce la o otrăvire cu nicotină şi cu fum de ţigară a sugarului şi pot apărea simptome precum vărsături după masă, culoarea gri a pielii, scaune moi, ritm cardiac crescut, agitaţie. Oricare dintre aceste semne și simptome ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă, motiv pentru care este necesar un consult de urgență la medicul pediatru. Cercetătorii au observat că timpul necesar pentru a scădea la jumătate concentraţia de nicotină este de o oră şi jumătate, însă substanţa persistă în laptele matern până la trei ore după fumat, sau chiar mai mult. De aceea, cea mai bună metodă de a reduce riscurile la care sunt supuşi sugarii ar fi renunţarea la fumat.