Din când în când este nevoie şi de un repaus alimentar, iar acesta constă în limitarea consumului de alimente pe o perioadă de timp indicată. Desigur, există şi situaţii în care poate fi recomandat în anumite circumstanţe medicale, precum analizele de laborator. Înainte de toate,
repausul alimentar este necesar pentru a determina în mod corect anumite valori în timpul recoltării pentru analizele de laborator. În acelaşi timp, repausul alimentar reprezintă restricţia de a consuma orice fel de alimente şi băuturi (cu excepţia apei), într-o perioadă de timp indicată, potrivit bioclinica.ro.
Cum spuneam, repausul alimentar permite efectuarea analizelor de laborator în condiţii optime şi interpretarea pertinentă a rezultatelor acestora. Absenţa repausului alimentar poate fi o cauză de eroare, fie prin influenţă directă, fie prin artefactul analitic indus de lipemie.
O perioadă de repaus alimentar strict (de cel puţin 12 ore) este indispensabilă pentru determinarea bilanţului lipidic, fosforului şi glucozei. Repausul alimentar înseamnă că, pentru o anumită durată de timp nu consumaţi nici un fel de aliment, nu consumaţi nici un fel de băuturi, cu excepţia apei, nu mestecaţi gumă, nu efectuaţi exerciţii fizice şi nu fumaţi.