Alimentele nespălate pot fi purtătoare de diverși paraziți intestinali, care odată ajunși în organism creează probleme de sănătate. Fie că vorbim despre giardia, limbrici sau oxiuri, consecințele sunt neplăcute, incluzând diaree, grețuri, dureri abdominale, balonare, vărsături.
Există însă o serie de remedii naturiste, din „farmacia naturii”, care ajută la a ține departe paraziții intestinali.
Usturoiul este unul dintre leacurile recunoscute împotriva oxiurilor. Preparați o băutură din 20 ml de suc de usturoi și 200 ml de lapte, pentru a proteja mucoasa stomacului de efectele arsenicului din usturoi. Licoarea trebuie consumată călduță, dimineața, pe stomacul gol.
Semințele de dovleac au, de asemenea, un efect benefic în distrugerea viermilor intestinali. La prepararea unei doze pentru adulți sunt necesare 300 grame de semințe decojite și pisate, două lingurițe de miere și 50 ml de apă plată. Pasta obținută se administrează bolnavului, fracționat, timp de o oră, înaintea micului dejun. Pentru copii, doza de semințe variază în funcție de vârstă: pentru cei cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani este recomandată o cantitate de 150 grame de semințe decojite de dovleac; pentru copiii cu vârste mai mici, de cinci - șapte ani, doza folosită în amestec este de 80 - 100 grame, iar pentru cei de doi - trei ani se folosesc cel mult 50 grame de semințe de dovleac.
Un alt remediu, indicat pentru combaterea oricărui tip de paraziți intestinali se prepară dintr-un amestec de violete, pătrunjel și țelină (în cantități egale). O lingură din acest amestec se fierbe, timp de 5 minute, în 500 ml de apă. O astfel de băutură se administrează, pe stomacul gol, în fiecare dimineață, timp de șapte zile.