La ora actuală, rinoplastia este una dintre cele mai solicitate intervenţii chirurgicale estetice, având scopul de a corecta aspectul nasului, dar şi anumite asimetrii sau defecte congenitale care îngreunează respiraţia. Structura superioară a nasului este formată din os, în timp ce zona inferioară este formată din cartilaj. Rinoplastia poate modifica atât osul, cât şi cartilajul sau pielea nasului.
Potrivit dr. Mădălina Oţelea, cu ajutorul acestei intervenţii, nasul poate fi micşorat, puntea nazală poate fi îndreptată şi îngustată, la fel şi nările, iar vârful nasului îşi poate schimba forma sau unghiul. Astfel, după ce anestezia administrată îşi face efectul, medicul va efectua o incizie între nări sau pe dinăuntrul acestora. Ulterior, va separa pielea de cartilaj sau de os şi va începe să modeleze forma dorită.
Dacă nasul are nevoie de adiţie de cartilaj pentru schimbarea unghiului sau a formei, medicul va preleva o probă din interiorul nasului sau din ureche. În cazul în care este necesară adiţia osoasă, aşa cum se întâmplă în situaţia corecturii punţii nazale (cocoaşa), poate fi efectuată o grefă osoasă prelevată din coaste sau alte părţi ale corpului. La final, se coase sau capsează pielea şi ţesutul, acoperind astfel noua structură a nasului.