Bolnavii cronici din ţara noastră au făcut un apel către delegaţia Fondului Monetar Internaţional să reanalizeze împreună cu autorităţile române situaţia din sistemul sanitar şi să renunţe la introducerea coplăţii. Potrivit Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), coplata va afecta grav pacienţii români şi va limita accesul la serviciile de sănătate. Membrii coaliţiei susţin că sumele propuse de Ministerul Sănătăţii pentru coplata ser-viciilor medicale, mai ales cele spitaliceşti, sunt foarte ridicate pentru cei mai mulţi dintre pacienţii din ţara noastră. Şi asta în condiţiile în care bolnavii sunt nevoiţi să acopere din propriul buzunar o mare parte din ne-cesarul de consumabile şi medicamente, deoarece unităţile spitaliceşti nu le oferă.
„Am ales să ne adresăm direct delegaţiei FMI să se renunţe la acest angajament, pentru că reprezentanţii guvernului României ridică din umeri şi spun că nu au ce face, coplata e un angajament faţă de FMI care trebuie respectat. Noi credem că FMI înţelege mult mai bine situaţia grea a pacienţilor din România şi că va fi dispus să reanalizeze situaţia. A pune acum pe umerii pacienţilor o taxă pe care nu şi-o pot permite înseamnă să le limitezi dreptul la sănătate garantat de Constituţie”, a declarat Iulian Petre, vicepreşedintele COPAC.
La rândul lui, Gheorghe Tache, preşedintele coaliţiei, a menţio-nat că membrii COPAC au fost invitaţi săptămâna viitoare la consultări legate de coplată.