Numărul vaccinărilor a scăzut continuu, în ultimii ani, în ţara noastră. Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Politici Publice, rata imunizărilor este în scădere la nivel naţional, depărtându-se de atingerea ţintei propuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
„În România, vaccinarea a scăzut constant pe toate tipurile de vaccin din Programul naţional de imunizare, cu excepţia celui făcut în maternitate. Există riscuri şi acolo pentru că tinerele mame rome nu ajung în maternitate să nască. Raportat la numărul de născuţi vii, acoperirea vaccinală este de sub 86 la sută, în scădere cu peste 3 la sută faţă de anul trecut, iar procentul copiilor incomplet vaccinaţi este cu 15 la sută mai mare în 2014 faţă de 2013", a afirmat Elena Tudose, director de programe la IPP.
Studiul a inclus o cercetare de teren în patru comunităţi cu populaţie romă, a centralizat date la nivel naţional primite de la Ministerul Sănătăţii şi Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică şi a analizat studii anterioare referitoare la sănătatea populaţiei de etnie romă. Studiul este parte a proiectului „Nediscriminarea înseamnă drepturi egale! Accesul echitabil al copiilor romi la servicii de sănătate - o condiţie fundamentală într-o societate nediscriminatorie”, finanţat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.