29 August 2017
1164 accesări
0 comentarii

Toată lumea ştie că soarele şi plaja sunt benefice pentru organism, dar câteodată adulţii, dar mai ales copiii uită să mai iasă din apă. De aici, susţin cadrele medicale, pot apărea o mulţime de probleme.

„Din cauza căldurii, creşte nevoia şi consumul de băuturi răcoritoare şi în mod firesc, apar infecţii la nivelul faringelui, ce necesită, ulterior, tratament cu antibiotice, care trebuie stabilit de medic. Problema este că de cele mai mute ori, acest roşu în gât, creează o stare de îngrijorare şi nelinişte accentuată părinţilor. Ei trebuie să ştie, însă, că roşul din gâtul copiillor poate fi şi rezultatul expunerii la vânt, băile făcute în mare la temperaturi mai scăzute, dar niciodată, acesta nu se însoţeşte de febră. Tocmai de aceea, adulţii nu trebuie să ia antibiotice imediat, pentru că, în timp, se ajunge ca pacientul să dezvolte o alergie la antibiotice. Organismul dacă nu are nevoie de antibiotic, acesta devine un agresor. Partea proastă este că uneori şi farmaciştii cedează insistenţelor mămicilor care spun că cei mici au roşu în gât şi le dau copiilor antibiotice. În afară de aceste aspecte, apar alte fenomene: plăcerea de a sta cu capul în apă. De aici, apar sinuzite sau se reactivează fenomene mai vechi şi nu în ultimul rând, apar otitele. Astfel, urechea nu mai este aerisită şi se fac tot felul de otite”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Gheorghe Comşa, medic specialist ORL.

El a mai spus că otita se manifestă prin dureri la urechi, scăderea auzului, motiv pentru care se cere examen ORL, pentru că adresându-se doar medicului de familie, acesta nu are posibilitatea de a examina corect timpanul. Desigur, şi otitele externe se pot acutiza, prin intrarea apei în conductul auditiv, tocmai de aceea băile în mare trebuie făcute numai cu cască sau dopuri auriculare.

„Nu spune nimeni ca cei mici să nu stea cu capul în apă, însă nu pentru mult timp, pentru că acest lucru nu este dăunător doar pentru funcţia urechii, ci şi pentru că unii înghit apa. Mai departe, apa sărată duce la o sete mai accentuată, dar îi poate crea probleme de sănătate, cum ar fi faringita, dar mai ales poate avea o accelerare a tranzitului intestinal şi apare diareea”, a completat dr. Comşa.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU