Rotavirusul este principala cauză a diareei acute şi a vărsăturilor la sugari şi la copiii mici. Aproape toţi copiii se pot contamina înainte de a împlini vârsta de 5 ani. Infectarea cu rotavirus este mai frecventă la copiii mici şi aproape 1 din 3 copii se va infecta în primele luni de viaţă.
Rotavirusul este foarte contagios şi este rezistent la majoritatea produselor de igienă casnică. Se transmite mai ales prin contact mână-cavitate bucală, mai precis prin preluarea virusului din materiile fecale infectate pe mâini şi apoi în cavitatea bucală.
De asemenea, se poate transmite cu uşurinţă în locurile în care copiii se joacă împreună.
„Manifestările infecţiei cu rotavirus sunt similare celor prezente în cazul altor infecţii digestive şi pot include: diaree apoasa severă, adică peste 3 scaune moi pe zi, vărsături severe ce produc deshidratarea, una dintre cele mai periculoase complicaţii, dureri sau crampe abdominale, febră şi, ocazional, crize convulsive”, explică dr. Loti Popescu, coordonatorul programelor de sănătate din cadrul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Constanţa.
Convulsiile febrile sau perturbările metabolice sunt cele mai grave complicaţii, iar în cazul în care copilul nu este consultat de medic în timp util, riscă să intre în colaps. Modalitatea cea mai eficientă de prevenire a afecţiuni este vaccinarea, însă indiferent de decizia părinţilor în acest sens, igiena este esenţială.