Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) înregistrează, la acest moment, peste 200 de noi cazuri de îmbolnăvire prin rujeolă. În plus, specialiştii centrului investighează un deces apărut în judeţul Constanţa. Până acum 45 de persoane au murit din cauza rujeolei.
Tocmai de aceea, vaccinul împotriva acestei boli este varianta cea mai sigură de a vă proteja copiii împotriva acestei boli, susţin medicii.
Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Specialiştii susțin că din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din o mie de bolnavi, boala este mortală.
Deşi simptomele sunt uşor de identificat, rujeola poate fi asociată cu o erupție de pete roşii mici. În schimb, infecția este de natură respiratorie şi poate duce la complicații precum pneumonia sau encefalita.
Aşadar, dacă cei mici au aceste simptome, este posibil ca ei să aibă rujeolă: febră mare, rinoree (secreţii nazale apoase), tuse, ochi roşii, lăcrimare abundentă, fotofobie (sensibilitate la lumină), dureri în gât, inflamarea amigdalelor, lipsa poftei de mâncare.
În general, simptomele durează două săptămâni din momentul în care rujeola începe să se manifeste.