22 Mai 2017
2692 accesări
7 comentarii

Potrivit dr. Mirela Neamţu, medic specialist, diabet şi boli de nutriţie, MEDSTAR General Hospital, diabetul zaharat reprezintă o afecţiune cronică ce apare atunci când nivelul de glucoză din sânge creşte peste limita normală. Pe lângă alterarea metabolismului glucozei, sunt alterate şi metabolismele proteic şi lipidic.

Există mai multe semne şi simptome asociate diabetului zaharat: polidipsia (consumarea unei cantităţi mari de apă ca urmare a senzaţiei crescute de sete), poliuria (urinări frecvente), polifagia (senzaţie crescută de foame şi ingerarea unor cantităţi mari de alimente), pierdere în greutate, tulburări de vedere, senzaţie de oboseală, furnicături la nivelul mâinilor şi picioarelor, infecţii ale pielii etc.

„Semnele şi simptomele apar atunci când boala este avansată. De cele mai multe ori, diabetul poate evolua latent, el poate exista fără ca pacientul să acuze vreo tulburare. Aproximativ o treime din pacienţii cu diabet nu ştiu că au această afecţiune, iar incidenţa diabetului este în continuă creştere. Este foarte important ca diabetul să fie descoperit într-un stadiu cât mai incipient; cu cât se întârzie prezentarea la medic, cu atât riscul de a dezvolta complicaţii este mai mare. Este de menţionat că diabetul poate apărea la orice vârstă, de la naştere până la vârste foarte înaintate”, a declarat dr. Mirela Neamţu.

Care sunt tipurile de diabet

Diabetul zaharat tip I(insulinodependent) apare la persoanele tinere, dar este întâlnit şi la adulţi, frecevenţa acestuia este mai mică şi are drept cauze factori genetici, imunologici, care intervinîn distrucţia celulelor betapancreatice (celule răspunzătoare de secreţia de insulină). Tratamentul constă în injecții cu insulină.

Diabetul zaharat tip II(noninsulinodependent) afectează personale de orice vârstă, chiar şi copii, şi este cea mai frecventă formă de diabet.

Factorii care duc la apariţia lui sunt: supraponderea/obezitatea, sedentarismul, alte tulburări metabolice (colesterol crescut, acid uric crescut, hipertensiune arterială). Datorită acestor factori, organismul necesită mai multă insulină, pentru a ajuta glucoza să pătrundă în celule; în timp, cantitatea de insulină scade şi apare hiperglicemia.

Tratamentul constă în dietă, pastile sau insulină, alături de corectarea factorilor de risc asociaţi.

Diabetul gestaţionalapare la femeile însărcinate, din cauza avalanşei hormonale care determină rezistenţa la insulină. Acest tip de diabet dispare, de regulă, după naştere, însă mama şi copiii acesteia sunt predispuşi să dezvolte diabet în cursul vieţii. Trebuie menţionat că, dacă nu este luat în evidenţă şi tratat, diabetul gestaţional poate cauza probleme mamei şi fătului. Tratamentul constă, în 80% din cazuri, în terapie nutriţională şi, la nevoie, insulinoterapie.

Diabetul zaharat secundar altor afecţiuni şi tratamente: tulburări endocrine, hepatice, pancreatice etc.

„Factorii de risc pentru apariţia diabetului zaharat sunt: istoricul familial, excesul ponderal, vârsta peste 45 de ani, tensiunea arterială mai mare de 140/90 mm col Hg, naşterea unui copil cu greutate mai mare de 4 kg sau istoric de diabet gestaţional, sedentarismul, alte afecţiuni endocrine cu insulinorezistenţă, istoricul de afecţiuni cardiovasculare, dislipidemie. Diagnosticul diabetului este relativ simplu, măsurarea glicemiei cu ajutorul glucometrului este necesară, pentru supravegherea tratamentului în diabet. Însă pentru diagnostic trebuie recoltate probe din sângele venos”, mai spune medicul specialist diabetolog.

Complicaţiile diabetului zaharat

Diabetul este o afecţiune tăcută, care, netratată corespunzător, duce la afectarea vaselor de sânge şi a nervilor. Complicaţiile cronice pot fi microvasculare (afectarea vaselor mici), ducând la retinopatie (afectarea ochiului), nefropatie (afectarea rinichiului), neuropatie (afectarea nervilor), afecţiuni ale pielii, ale articulaţiilor, ale funcţiei sexuale; sau macrovasculare (afectarea vaselor mari) pot duce la apariţia infarctului miocardic (silenţios, de cele mai multe ori, la pacienţii cu diabet), accident vascular cerebral, ulceraţii şi gangrene ale membrelor inferioare.

„Grija faţă de propria sănătate, o dietă sănătoasă, bogată în fructe şi legume, alături de activitate fizică pot preveni apariţia diabetului zaharat”, sfătuieşte dr. Mirela Neamţu.

Pentru detalii, programări, consultaţii şi consiliere, apelaţi numerele de telefon 0241.638.251, 0722.574.250 sau 0241.940.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

7 comentarii

joi, 5 septembrie
Gqgxlg
Prjhip jlsxbr

cambia medication - diclofenac 50mg sale aspirin drug

miercuri, 4 septembrie
Vecsrk
Jjaouw hzimgs

order rumalaya online - order amitriptyline online cheap elavil price

27 august
Oefulg
Zmhwxm qjeuxc

order mebeverine 135 mg online - order mebeverine online purchase cilostazol pills

23 august
Zmcrdg
Qvvpgd mvolxe

gabapentin tablet - generic azulfidine 500 mg azulfidine without prescription

23 august
Txbplz
Glaecj nqrdih

buy cheap benemid - probalan where to buy tegretol 400mg cost

18 august
Ysgenn
Ghderk fevfcq

purchase besivance without prescription - besivance uk buy sildamax sale

5 august
Rzawjs
Oclhva kuydnn

where to buy lasuna without a prescription - brand diarex buy himcolin sale