250 g ciuperci
3 – 4 ouă
100 g cașcaval
o ceapă roșie
o țelină
un morcov
oțet sau zeamă de lămâie
sare
piper
Cantitatea este calculată pentru patru - șase porții.
Ciupercile se curăță, se spală bine în mai multe ape și se pun în apă clocotită, cu sare și oțet, pentru a fierbe. După aproximativ 15 – 20 minute se scurg de apă (care se păstrează), se lasă să se răcească, apoi sunt tăiate în bucățele mici și sunt puse într-un castron. Ouăle se fierb tari, se curăță și se taie mărunt, păstrându-se unul pentru garnitură. Cașcavalul, apoi ceapa, țelina și morcovul sunt date prin răzătoare (se păstrează separat o parte din cașcavalul ras) și sunt puse împreună cu ouăle și ciupercile. Se amestecă bine, se stropesc cu ulei și puțină apă în care au fiert ciupercile. Se potrivește după gust cu sare și piper.
Compoziția se pune apoi într-o salatieră, se presară deasupra cașcavalul ras și se ornează cu oul fiert, tăiat felii.
În loc de cașcaval se poate folosi telemea uscată.
Se poate servi imediat.
(Preluat din „140 Salate de legume” – Marcela Savin, Kati Petcu, Beatrice Toma, Editura Tehnică, 1992)