După 5 stop cardio-respiratorii făcute la doar 13 ani, viaţa unui băiat a fost salvată în ultima clipă. Copilul a fost operat la Spitalul Judeţean Constanţa, fiind primul pacient minor din Româniacăruia i s-a implantatun defibrilator cardiac. Aparatulîi menţine ritmul cardiac, dându-i unica şansă la o viaţă normală.
Fost sportiv de performanţă, Cosmin Daniel Tănasă, un copil de 13 ani, din Techirghiol, s-a născut cu o boală extrem de rară a inimii. Până în prezent, copilula făcut nu mai puţin de 5 stop cardio-respiratorii.
Povestea lui a cutremurat lumea medicală constănţeană, având în vedere că este singurul caz de acest fel din Constanţa şi care a fost salvat.
Mama copilului spune că totul a început când copilul, deşi era o fire sportivă, a început să se simtă rău şi să obosească foarte tare.
„Probleme au existat de când avea cinci ani şi a făcut primul stop cardio-respirator, însă medicii care îl ascultau la inimă nu au reuşit să pună un diagnostic. Apoi, a făcut un alt stop cardio, când avea şapte ani. Acum două săptămâni, i s-a făcut rău în timpul orei şi a fost resuscitat de o echipă SMURD care a fost chemată la şcoală. După acest eveniment, a intrat în comă trei zile şi abia când şi-a revenit şi i s-au făcut nenumărate investigaţii, s-a putut pune un diagnostic”, a declarat Daniela Tănasă, mama băiatului.
Aparat de 8.000 de euroMedicii constănţeni din cadrul secţiei de cardiologie spun că se naşte unul la un milion de copii cu astfel de probleme, iar boala este foarte greu de depistat, pentru că se manifestă prin scăderea tensiunii, iar acest simptom se aseamănă cu cel al altor boli.
„Sindromul de QT prelungit este o boală care se manifestă prin fibrilaţie ventriculară ce duce la moarte subită. Acest defibrilator cardiac care a fost implantat pe inima pacientului reglează aritmiile, iar dacă acestea totuşi apar, descarcă şoc electric pentru restabilirea ritmului normal al inimii.
Operaţia a durat două ore şi a fost realizată de medicul Alexandru Deutsch, specialist electrofiziolog din cadrul Spitalului «Marie Curie» şi care colaborează cu Spitalul Judeţean Constanţa şi operează aici pacienţi cu probleme cardiace.
Este un aparat foarte performant, care a costat 8.000 de euro şi care a fost adus special din Belgia. Costul a fost suportat integral din fondurile spitalului”, a precizat dr. Bogdan Mut, şeful clinicii Cardiolife din cadrul Policlinicii 1 Constanţa.
Liste de aşteptarepentru cardiacii constănţeniŞefa secţiei de cardiologie din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, dr. Irinel Raluca Parepa, susţine că, deşi sunt 30 de pacienţi cu grave probleme cardiace pe lista de aşteptare, Constanţa nu este inclusă în Programul Naţional de moarte subită.
„Acesta este primul defibrilator implantat unui copil, însă noi am mai realizat astfel de operaţii în spital, la un alt tip de afecţiuni.
Din păcate, avem liste de aşteptare pentru 30 de constănţeni care au nevoie de un astfel de implant, însă Constanţa nu este inclusă în Programul Naţional pentru moarte subită”, a precizat dr. Parepa.
„Există un program naţional prin care sunt puse la dispoziţia pacienţilor 200 de defibrilatoare pentru cei cu probleme cardiace, însă necesarul ar fi de cel puţin 500 de aparate la un milion de locuitori.
În ceea ce îl priveşte pe micuţul pacient, viaţa lui a fost salvată, însă va avea destule restricţii de acum înainte. De exemplu, acesta poate face un nou stop cardio-respirator şi dacă se sperie de soneria de la telefon.
Familia mai are un copil de 10 ani care va fi supus unui control cardiologic amănunţit, pentru că această boală are factori determinanţi genetici, deci este foarte posibil ca şi el să sufere de aceeaşi afecţiune”, a completat dr. Bogdan Mut.