Sursa Medium

Sursa Medium
28 Mai 2020
840 accesări
0 comentarii

Din păcate, cancerul reprezintă, în continuare, una dintre principalele cauze de deces în întreaga ţară. De obicei, pacienţii primesc acest diagnostic la vârste medii și înaintate, iar numărul persoanelor care suferă de această boală este tot mai ridicat.

Numărul cazurilor noi de cancer depistate în cabinetele de oncologie în ultimii ani a crescut considerabil, arată statisticile. Mai mult decât atât, prognoza privind incidența până în anul 2025 arată tendința de creștere continuă a cazurilor noi de cancer, ceea ce impune o mai mare atenție acordată prevenției acestei boli prin screening-uri, pentru a determina o reducere a costurilor și a mortalității prin această boală.

În acest sens, la nivelul judeţului Constanţa, Direcţia de Sănătate Publică a decis organizarea unei campanii, care se desfăşoară, până la data de 31 mai, sub sloganul „Și un deces prin cancer e prea mult! Protejează-ți sănătatea ta și a celor din jur!”.

Potrivit dr. Loti Popescu, campania de anul acesta are ca temă protejarea sănătății pacienților oncologici în perioada pandemiei Covid 19. Scopul campaniei este acela de conștientizare a persoanelor cu afecțiuni oncologice în ceea ce privește riscurile acestora în cursul pandemiei cu noul coronavirus.

Aceasta are ca obiectiv creşterea nivelului de informare a pacienților oncologici asupra vulnerabilității bolnavilor în fața infecției Covid 19. Practic, aceşti bolnavi trebuie să fie conştienţi de faptul că fac parte din grupuri aflate la risc în ceea ce priveşte îmbolnăvirea, motiv pentru care necesită măsuri crescute de protecție pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus.

Fiecare organ poate fi afectat de boală

„Spre exemplu, dacă ați fost diagnosticat cu o boală oncologică, stați acasă pe cât de mult posibil. De asemenea, pentru a proteja viața dumneavoastră și a celor din jur, renunțaţi la deplasările care nu sunt absolut necesare în perioada pandemiei cu noul coronavirus”, a precizat medicul. Specialistul a subliniat, în acest sens, că, în România, implicarea promotorilor sănătății în stimularea schimbării comportamentale a populației, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenție în apariția cancerului, fiind la îndemâna tuturor.

Ca sfat, populaţia trebuie să ştie că aproximativ fiecare organ poate fi afectat de boală, începând de la piele, cap, gât, muşchi, stomac, ficat, intestine, rinichi, vezică, aparatele reproducătoare masculine şi feminine, glande şi până la plămâni şi glandele mamare. Cert este că prevenţia ne poate ajuta, cu siguranţă, aşa că nu trebuie să fim neapărat bolnavi ca să ajungem la medic. Prin controalele stării de sănătate putem depista stadiile incipiente ale acestei boli nemiloase, care, din nefericire, nu doare şi loveşte oamenii aparent în plină stare de sănătate.

Printre cele mai frecvente avertismente pe care ni le transmite corpul şi care ar trebui să ne ridice semne de întrebare asupra stării de sănătate se numără: orice pierdere de sânge neobişnuită, tuse sau răceală de care nu scăpaţi, lipsa poftei de mâncare, însoţită de scăderea involuntară în greutate. Un alt semnal de alarmă se referă la rănile care nu se vindecă, modificarea aparentă în dimensiuni, formă si culoare a unei aluniţe sau modificări ale tranzitului intestinal obişnuit.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU