Pentru un organism care iese din iarnă vlăguit, privat de elementele nutriționale, legumele de primăvară sunt sursa perfectă de vitamine, minerale, fibre. Potrivit nutriționiștilor, primăvara este momentul perfect pentru a consuma ridichi, ceapă verde, usturoi verde, spanac, urzici sau lobodă. De exemplu, ridichile conțin vitamina C, B6, potasiu, magneziu, cupru și zinc și sunt recomandate pentru persoanele cu afecțiuni pulmonare. O cură cu suc de ridichi negre împiedică dezvoltarea pietrelor la rinichi.
Un puternic detoxifiant este salata verde; conține vitamina A, C, B-urile, potasiu, fier, fosfor și este recomandată în curele de slădire. Salata verde curăță vasele de sânge, intensifică tranzitul intestinal, reglează activitatea endocrină.
Ceapa verde, bogată în antioxidanți, are efect diuretic și antialergic. De asemenea, ajută la curățarea pielii, scăderea colesterolului și a trigliceridelor din sânge, ajutând la prevenirea apariției bolilor cardiovasculare.
Spanacul, bogat în fier, ajută la întărirea sistemului imunitar și la absorbția calciului în oase. Loboda este similară spanacului ca efect, dar conține foarte multă vitamina C și vitamina K. Crește rezistența vaselor sangvine și reduce riscul accidentelor vasculare. În schimb, urzicile sunt bogate în aminoacizi și minerale, se consumă în curele de detoxifiere şi de pierdere în greutate.
Nutriționiștii recomandă ca aceste plante să fie consumate sub formă de salate sau crude, căci prepararea prin fierbere duce la diminuarea cantității de vitamine.