Sănătatea mintală nu reprezintă absenţa unei boli psihice, ci este o stare generală de bine, pe care ne-o dorim cu toţii. Acest tip de sănătate înglobează bucuria, pacea, liniştea, starea generală de fericire.
„Trebuie să ne simţim bine cu noi înşine, să nu ne lăsăm copleşiţi de emoţii, precum frică, supărare, gelozie, dragoste, furie, griji sau vinovăţie. Întotdeauna trebuie să existe o atitudine optimistă, tolerantă faţă de sine şi de cei din jur. Să nu ne subapreciem şi nici să nu ne supraapreciem. Trebuie să căutăm echilibrul în toate şi să îi respectăm pe ceilalţi. Este bine să avem prieteni şi cunoştinţe cu care să glumim, să ne petrecem timpul liber cu ei, în exterior, de preferat, să existe activităţi distractive, relaxante. Totodată, problemele trebuie gestionate cu calm, pe rând, pe măsură ce apar”, explică dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii.
Dacă simţiţi că nu aveţi niciun rost în viaţă şi aveţi sentimente de vinovăţie, dacă vă simţiţi trist şi plângeţi tot timpul, fără vreun motiv anume, dacă simţiţi nevoia să fiţi singur, să vă izolaţi de restul lumii, dacă vă panicaţi uşor şi vă este frică, dacă experimentaţi dificultăţi de concentrare sau sunteţi irascibil tot timpul, dacă vă simţiţi incapabil să faceţi faţă problemelor, dacă aveţi insomnii sau alte stări neobişnuite sau gânduri de sinucidere, nu ezitaţi să mergeţi la medicul de familie şi să îi povestiţi exact stările prin care treceţi, pentru că acesta vă poate îndruma către un specialist pentru a primi ajutor.